El Torcal de Antequera Andalusië

El Torcal de Antequera: Wandelen in Andalusië

Geüpdatet op

Veel reizigers die een rondreis door Andalusië maken richten zich vooral op de mooie steden in de regio, zoals Sevilla, Granada en Cordoba of de hagelwitte stranden aan de Costa del Sol. Maar wat de regio Andalusië nog meer zo bijzonder maakt zijn de verschillende natuurgebieden die telkens veranderen en overal anders zijn. Zo waan je je het ene moment in de woestijn, terwijl je het andere moment in een groene oase staat. Eén van de mooist natuurgebieden om te wandelen in Andalusië is El Torcal de Antequera. In dit artikel vertel we je alles over het natuurgebied El Torcal en de verschillende wandelingen.

Waar ligt El Torcal de Antequera

El Torcal de Antequera is een natuurgebied in de bergketen Sierra del Torcal in het noorden van de provincie Malaga. Het natuurgebied ligt zo’n vijftig kilometer ten noorden van Malaga en heeft een totale oppervlakte van 1171 hectare. De dichtstbijzijnde dorpen zijn Villanueva de la Concepción en La Joya, maar ook de stad Antequera is gemakkelijk te bereiken. De rotsformaties van El Torcal zijn ruim 150 miljoen jaar ontstaan door wind, water en erosie. Al sinds 1929 is El Torcal een bescherm karstgebied dat vooral bekend staat om de bijzondere, imposante rotspieken. Sinds een aantal jaren staat El Torcal zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Niet zo gek dus dat we je zeker aanraden om te gaan wandelen in het bijzondere natuurgebied.

El Torcal

Hoe kom je er?

Wil je een bezoek brengen aan El Torcal de Antequera dan kun je het beste en auto huren voor een rondreis door Andalusië. Het natuurgebied is het gemakkelijkst te bereiken vanuit Malaga, maar het is ook goed te doen vanuit steden als Granada en Cordoba. Vluchten naar Malaga boek je online al voor een paar tientjes per persoon. Alleen al de weg naar El Torcal toe die dwars door de bergen loopt is meer dan de moeite waard. Middenin het natuurgebied vind je het bezoekerscentrum met een restaurant waar je gemakkelijk je auto kunt parkeren. El Torcal is echter – voornamelijk in het weekend – erg populair, dus het is verstandig om vroeg in de ochtend of laat in de middag te arriveren.

Beschik je niet over een huurauto dan is het helaas vrijwel onmogelijk om te gaan wandelen in El Torcal de Antequera aangezien er geen bussen naar het natuurgebied rijden. Vanaf Antequera is het wel mogelijk om per taxi naar het gebied te gaan, maar goedkoop is dit niet. Vind je het geen probleem om met een groep naar El Torcal te reizen? Kies dan voor een georganiseerde dagtour naar het gebied.

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locatie van het bezoekerscentrum van El Torcal de Antequera.

Wandelen in El Torcal de Antequera

El Torcal de Antequera is super goed op eigen gelegenheid te ontdekken. Bij het bezoekerscentrum starten drie verschillende wandelroutes die allemaal een moeilijkheidsgraad van makkelijk tot medium hebben. Hoewel de weg naar het natuurgebied toe al prachtig is, raad ik je zeker aan om minimaal één van de aangelegde wandelroutes te volgen voor nog veel meer mooie plaatjes. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende wandelroutes in El Torcal de Antequera.

De groene wandelroute

De gemakkelijkste en kortste wandelroute in El Torcal de Antequira is de groene wandelroute. Deze wandelroute heeft een totale lengte van bijna 1,5 kilometer en kost je ongeveer 45 minuten. Tijdens de wandeling moet je af en toe wat klimmen en klauteren, maar over het algemeen is de wandelroute voor iedereen goed te doen.

De gele wandelroute

De gele wandelroute begint en eindigt exact hetzelfde als de groene wandelroute, maar slaat op een gegeven een andere kant op. Deze wandelroute heeft een totale lengte van bijna drie kilometer waar je in totaal ongeveer twee uur over zult doen. Net als de groene wandelroute is de gele wandelroute goed te doen en heeft het een medium moeilijkheidsgraad. Het is niet veel moeilijker dan de groene wandelroute, maar je moet wel oppassen voor losliggende stenen en laaghangende struiken.

Extra Andalusië tip: Op zoek naar een andere toffe bestemming om te wandelen in Andalusië? Breng dan een paar dagen door in de Tabernas woestijn.

De oranje wandelroute

Een andere – wat moeilijkere – wandelroute in El Torcal de Antequera is de oranje wandelroute. Hoewel deze route ook spectaculair schijnt te zijn raad ik deze route niet meteen aan. De totale lengte van de wandelroute is namelijk 3,6 kilometer, maar de route loopt niet in een rondje waardoor je dus hetzelfde stuk terug moet lopen. Ook is de moeilijkheidsgraad wat hoger.

El Torcal de Antequera
El Torcal de Antequera
El Torcal de Antequera
El Torcal de Antequera

Uitzichtpunten in El Torcal de Antequera

Nadat je de groene of de gele wandelroute hebt gelopen kom je weer uit bij het bezoekerscentrum, maar ik raad je aan om niet meteen naar je auto te lopen. Er is namelijk nog een mogelijkheid om een aantal mooie uitzichtpunten, zoals Mirador Las Ventillas te bezoeken die zeker de moeite waard zijn.

Uitzichtpunt
Uitzichtpunt

Praktische tips en informatie voor je bezoek

 • Het natuurgebied El Torcal de Antequera is vrijwel iedere dag van het jaar geopend met uitzondering van 25 december en 1 en 6 januari.
 • Een bezoek aan het gebied is volledig gratis, net als het parkeren.
 • El Torcal de Antequera is een volledig rotsachtig gebied, dus ik raad je aan om goede wandelschoenen aan te trekken.
 • Wegens de ligging hoog in de bergen – op zo’n 1200 meter hoogte – is het in het natuurgebied een stuk koeler dan op andere plekken. Een vestje meenemen is geen overbodige luxe. Ik liep bijvoorbeeld de hele dag in een korte broek en shirt, maar besloot om tijdens de wandeling een legging en een trui aan te trekken.
 • In het bezoekerscentrum kun je eten en drinken kopen, maar tijdens de wandelingen kom je onderweg niets tegen. Het is dus verstandig om voldoend water mee te nemen.
 • Het bezoekerscentrum van El Torcal de Antequera is buiten het seizoen iedere dag geopend van 10 tot 17 uur. Tijdens de maanden april tot oktober is het bezoekerscentrum geopend tot 19 uur. Het is echter ook mogelijk om buiten deze openingstijden om te gaan wandelen in El Torcal.
 • De wandelroutes zijn niet rolstoel- en/of kinderwagenvriendelijk.
 • Het is niet toegestaan om van de officiële wandelpaden af te gaan.
 • Op de officiële website van El Torcal vind je meer handige informatie.
Bezoekerscentrum El Torcal

Wat te doen in de omgeving van El Torcal de Antequera

Wanneer je klaar bent met je wandeling door El Torcal de Antequera is het super leuk om ook de omgeving te ontdekken. El Torcal ligt ongeveer 16 kilometer ten zuiden van de stad Antequera en die stad is echt een aanrader! Wij zijn er zelfs een nacht blijven slapen, zodat we de volgende dag nog een keer de stad in konden. Hier lees je onze tips voor Antequera. Daarnaast is het ook leuk en gemakkelijk om door te reizen naar de steden Osuna en Cordoba. Ga je liever naar de kust? Dan is een stedentrip Malaga zeker een aanrader!

Antequera
Antequera

Eén bericht over “El Torcal de Antequera: Wandelen in Andalusië”

 1. Avatar van Rianne
  Rianne
  17 mei 2022

  Wauw❤❤❤❤