Plaza Mayor de Zamora

Wat te doen in Zamora in de regio Castilië en León

Geüpdatet op

Zamora is een Spaanse stad die is gelegen in de grootste autonome regio van Spanje, Castilië en León. De stad staat voornamelijk bekend om haar culturele en historische bezienswaardigheden. En haar ligging aan de rivier de Duero maakt een stedentrip naar Zamora in Spanje nóg toffer. Tel daarbij op dat de stad relatief onbekend is onder toeristen en je hebt je ideale originele stedentrip bestemming in Spanje gevonden. Wat te doen in Zamora? Wij delen de leukste tips voor een bezoek aan deze fijne Spaanse stad.

De kathedraal van Zamora

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Zamora is de bloedmooie kathedraal. De kathedraal van Zamora is gebouwd in de twaalfde eeuw en is één van de meest imposante bouwwerken in de stad. De kathedraal, ook wel Le Catedral de El Salvador genoemd, is gebouwd boven de oevers van de rivier de Duero. Voor 5 euro per persoon is de kathedraal te bezoeken. Je kunt hier niet alleen de indrukwekkende koepel bewonderen, maar ook een bezoek brengen aan het museum dat in de kathedraal is gevestigd.

De kathedraal van Zamora
De kathedraal van Zamora

Wandelen over de stadsmuren en het kasteel

Een andere belangrijke bezienswaardigheid in Zamora is het kasteel. Het kasteel van Zamora bevindt zich vlakbij de kathedraal. Zamora wordt ook wel La bien cercada genoemd en dat heeft alles te maken met het kasteel en de stadsmuren. De bijnaam staat namelijk voor ‘de omheinde stad’ doordat een groot deel van de stad nog steeds is omgeven door stadsmuren. Het kasteel is eigenlijk een ruïne kasteel dat vrij te bezoeken is. Vanaf de muren van het kasteel heb je fantastische uitzichten over de stad en de rivier de Duero. Een bezoek brengen aan het kasteel is zeker één van de leukste dingen om te doen in Zamora.

Kasteel van Zamora
Kasteel van Zamora
Stadsmuur

Street art spotten in Zamora

Zamora is een relatief onbekende stad in Spanje, maar je merkt dat ook deze stad steeds hipper wordt. Op diverse plekken in de stad heb je de mogelijkheid om geweldige street art te spotten. Zo vindt je één van de belangrijkste werken vlakbij de kathedraal en het kasteel, maar ook in de binnenstad vind je een aantal prachtige werken. Een aantal van deze locaties kun je terug vinden op het Google kaartje onderaan dit artikel.

Street art

De bruggen over de rivier de Duero

Zoals aangegeven is de stad gelegen aan de rivier de Duero en over deze rivier zijn een aantal prachtige bruggen gebouwd. Eén van de mooiste en meest bijzondere bruggen in Zamora is de stenen brug Puente da Piedra. Tijdens je wandeling over de brug zul je kunnen genieten van een bloedmooi uitzicht over de stad.

Bewonder de mooiste kerken

Zamora is qua historie en cultureel erfgoed één van de belangrijkste Spaanse steden. Want wist je bijvoorbeeld dat er in de stad maar liefst 22 (Romaanse) kerken gebouwd zijn? Alle kerken in de stad zijn gebouwd tussen de elfde en dertiende eeuw en stuk voor stuk zijn ze prachtig. Eén van de leukste dingen om te doen in Zamora is dan ook een wandeling maken langs – een aantal – van de prachtige kerken. Bij het toeristenbureau kun je een kaart met een wandelroute aanvragen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een mooie wandeling maken. Onze favoriete kerk in de stad is de San Pedro y San Ildefonso. Andere mooie kerken om te bezoeken zijn bijvoorbeeld de Iglesia de la Magdalena en de Iglesia de San Juan de Puerta Nueva.

Iglesia de San Juan de Puerta Nueva
Kerk in Zamora

Plaza Mayor de Zamora

Veel van de reeds genoemde bezienswaardigheden in Zamora bevinden zich net buiten het historische centrum van de stad. Maar natuurlijk mag je ook het historische centrum niet missen. Het belangrijkste plein in het historische centrum van de stad is het Plaza Mayor de Zamora. Dit is het centrale plein in de stad waar het barst van de gezelligheid. Je kunt hier neerploffen op één van de terrassen, maar je kunt ook een aantal van de mooiste gebouwen in de stad bewonderen. Rondom het plein vindt je namelijk onder andere het Stadhuis en de eerder genoemde, prachtige kerk Iglesia de San Juan de Puerta Nueva.

Plaza Mayor
Plaza Mayor

Het stadspark Parque de Juegos infantiles de Valorio

Zamora is een relatief kleine stad met een ligging in een prachtige Spaanse regio. En hoewel het dus vaak niet al te druk is in het historische centrum raad ik je zeker aan om ook een bezoek te brengen aan het gezellige stadspark Parque de Juegos infantiles de Valorio. Dit gigantische stadspark ligt ten noorden van de kathedraal en het kasteel en is dé plek waar de lokale bevolking samen komt na een dag werken.

Je stedentrip Zamora plannen

Ben je nieuwsgierig geworden en sta je op het punt om je stedentrip te plannen? Helaas is het niet mogelijk om vanuit Nederland naar Zamora te vliegen. Het beste kun je vliegtickets naar Valladolid boeken. De afstand van Valladolid naar Zamora bedraagt 102 kilometer. Ik raad je aan om op het vliegveld van Valladolid een auto te huren, zodat je niet alleen de stad, maar ook de regio Castilië en León kunt ontdekken. Voor het huren van een auto in Spanje raden wij altijd Sunny Cars of EasyTerra aan, omdat wij goede ervaringen hebben met deze maatschappijen.

Zamora Spanje

Ben je op zoek naar een fijne plek om te overnachten in Zamora? Hier kun je alle accommodaties in Zamora vergelijken. Reis je met je camper door Spanje? Dan kun je in Zamora gratis overnachten op een fantastische camperplek pal aan de rand van het stadspark. De exacte locatie vind je op het kaartje hieronder.

Bezienswaardigheden in Zamora op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden in Zamora die in dit artikel worden genoemd terug.