demonstraties-in-skopje-1

Demonstraties in Skopje (+ Video’s)

Gepubliceerd op: 18-05-2015

Sinds de rellen in Kumanovo, een stad 40 kilometer ten noorden van Skopje, een dikke week geleden hebben we van verschillende mensen waarschuwingen gekregen over ons plan om naar Macedonië af te reizen. De situatie zou uit de hand gaan lopen en we konden maar beter goed uitkijken. Ook wijzelf begonnen de twijfels te krijgen over onze trip door de berichten die we in de media lazen. Moeten we wel die kant op gaan? We besloten toch te gaan en zijn helemaal anders tegen de situatie aan gaan kijken. Is het echt zo erg? Wij nemen je mee naar de demonstraties in Skopje..

Op zondag 17 mei worden we aan het begin van de avond opgehaald van het vliegveld door onze Airbnb-host Goce, een spontane gast uit Skopje die meteen los brandt over de demonstraties. De dag dat wij aankomen in Skopje is de dag van de grootste demonstraties. De dag dat duizenden mensen zich verzamelen voor het parlementsgebouw in de hoofdstad van het land. Een gemoedelijke demonstratie zoals Goce ons vertelt.

Volgens Goce is de situatie als volgt:

Macedonië is een land gelegen in de Balkan en is een van de voormalige landen van de voormalige Socialistische Federale Republiek Joegoslavië. In 1991 verklaarde het land zichzelf onafhankelijk en werd het land bekend onder de officiële naam voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Negen jaar geleden kwam Nikola Gruevski aan de macht, de premier van het land. En hij is de reden van de onrust in het land.

Nikola Gruevski probeert volgens Goce het land om te toveren tot een soort van dictatuur. Een regeringsvorm waarbij de lokale bevolking steeds minder vrijheden krijgt. Onlangs lekten opnames uit waaruit blijkt dat Gruevski op grote schaal burgers afluisterde. Daarnaast schijnt de premier belastinggeld uit te geven aan het opbouwen van allerlei, volgens Goce, neppe gebouwen. Immense gebouwen die de buitenstaanders moeten doen geloven dat het land, een van de rijkste landen van Europa is. Niets is minder waar natuurlijk.

De demonstraties zijn begonnen naar aanleiding van de rellen in het noorden van het land, een ruime week geleden. In de stad Kumanovo zou een terroristische groep zich ophouden waarop de politie de stad heeft bezet. Deze rellen zijn uitgelopen op een ware hel waarbij acht politiemensen en tien Albanezen om het leven zijn gekomen. Een groot gedeelte van de lokale bevolking is echter van mening dat de terroristische groep is “ingehuurd” door de regering om zo rellen uit te lokken. Dat het zo uit de hand zou lopen had echter niemand verwacht.

Een groot gedeelte van de Macedonische bevolking, waaronder ook veel etnische Albanezen vallen, en het hoofd van de Macedonische oppositie Zoran Zajev zijn vanwege deze gebeurtenissen klaar met de manier waarop Gruevski het land probeert te leiden. Zoran Zajev heeft de betogers opgeroepen om te blijven demonstreren totdat de premier Nikola Gruevski opstapt. Het is uniek dat ook de Albanese bevolking in Macedonië de strijd aan gaat tegen de regering. Macedoniërs en Albanezen staan normaal gesproken lijnrecht tegenover elkaar in conflicten.

Onze indruk van de demonstraties in Skopje

Vandaag toen we onderweg waren naar het oude centrum van Skopje liepen we bij toeval langs het regeringsgebouw waar de demonstraties op zondagavond plaatsvonden. Helemaal rustig was het echter nog niet. Op dit moment en dus ook toen wij er langsliepen vanmorgen en aan het einde van de middag, kamperen honderden betogers voor het regeringsgebouw. Tientallen tenten zijn opgezet en de lokale bevolking komt bijeen zodat ze samen sterk staan. Van de spanningen merk je echter weinig. Iedereen doet gezellig en er wordt zelfs de hele dag door muziek gedraaid. De gehele straat is afgezet en er is veel politie op de been, maar daar merk je verder weinig van.

Het enige dat voor ons tegenzat was dat de bussen vandaag niet reden naar het Millennium Kruis, een van de bezienswaardigheden die we graag hadden willen bekijken. Hopelijk hebben we op onze laatste dag in Skopje meer geluk!

demonstraties in skopje

demonstraties in skopje

demonstraties in skopje

demonstraties in skopje

demonstraties in skopjeEen tijdje geleden, om 20:00 uur vanavond, is er echter een demonstratie begonnen door de aanhangers van premier Gruevski. Deze demonstratie vindt plaats aan de andere kant van de stad, maar zou ervoor kunnen zorgen dat er rellen ontstaan. Op het moment dat ik dit artikel schrijf horen we een hoop lawaai. Wij zitten in ons appartement op zeker een paar minuten lopen vanaf het centrum. Het zijn echter geen slechte geluiden. Het enige dat we horen is een hoop muziek. Wijzelf vertrekken morgen uit Skopje, maar zullen hier over een week weer terugkomen. Wij zullen zeker contact houden met Goce en de situatie op de voet blijven volgen.

Korte video’s van de demonstraties in Skopje

NOTE: Wij hebben het verhaal uiteraard enkel van een kant gehoord. Hierboven lees je dus niet onze mening, maar de mening van onze host.

Hoe denk jij over de demonstraties in Skopje? 

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

11 reacties op “Demonstraties in Skopje (+ Video’s)”

 1. Het blijft volgens mij altijd wel lastig om te zien of iets echt erg is voor je er bent. Wij hebben ook al een aantal keren een reis gemaakt die werd afgeraden en waar je dan vervolgens weinig van merkt. Jullie zitten er nu middenin, maar zo te horen is het niet per definitie erger als een demonstratie in Amsterdam.
  Veilige reis verder in dit stuk!

 2. Kim schreef:

  Hmm als ik het zo lees valt dat reis advies wel mee? Heel eerlijk; ik vindt dat ik als ‘buitenstaander’ er niet over kan oordelen. Ik woon er niet en ervaar het altijd anders dan wat zij zullen doen. Zo zijn er landen waar mensen het fijn vinden om te leven in dictatuur of volgens strenge regels. Het is niet mijn ding maar ik heb zoiets van leef en laten leven.

  • Klopt! Het is ook erg lastig om er als buitenstaander over te oordelen. Vandaar dat we ook enkel hebben genoemd wat ons is verteld en natuurlijk aangegeven wat wij meemaken van de demonstraties. Vrij weinig. Skopje is dus prima te bezoeken op dit moment 🙂

 3. Ester schreef:

  Ik dacht al aan je toen ik de nieuwsberichten zag gisteren! Heftig hoor. Goed oppassen en een fijne vakantie.

 4. Yvon schreef:

  Het is zó lastig een situatie te beoordelen gebaseerd op berichten uit de media! Deze zijn meestal vrij eenzijdig en doen zaken vaak erger klinken dan ze zijn.
  Tijdens de staatsgreep in Thailand vorig jaar was ik van plan naar Bangkok te gaan. Door de situatie heb ik er over gedacht niet te gaan. Uiteindelijk toch gegaan en het viel alles mee. Ja, natuurlijk ben ik uit de buurt van het vuur gebleven, maar ik heb me geen moment onveilig gevoeld.

  Fijne reis verder!

 5. Bijzonder om dit zo van dichtbij mee te maken, Kirsten. Ik hoop dat de situatie nog steeds ‘goed’ is als jullie volgende week terugkomen in Skopje. Een goede en veilig reis gewenst verder!

 6. Interessant om ook eens zo een verhaal te lezen. Was helemaal niet op de hoogte van de politieke situatie in Macedonië!

 7. Voor mij is die politieke situatie ook helemaal nieuw, niets van gehoord. Fijn dat het meeviel en hopelijk blijft dat zo voor als jullie weer terug komen!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.