Teruel, Spanje

Wat te doen in de Spaanse stad Teruel

Geüpdatet op

Jaarlijks reizen miljoenen mensen naar Spanje. Om populaire badplaatsen aan de Spaanse Costa’s onveilig te maken. Of voor een stedentrip naar de mooiste Spaanse steden. Spanje voelt als een bestemming dat allang niet meer onontdekt is, maar niets is minder waar. Het land is enorm groot en er zijn nog tientallen steden te bedenken waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Zo belanden wij tijdens onze roadtrip door Spanje in het stadje Teruel in de regio Aragón. Dit is één van de meest uitgestorven regio’s in het land. Ik kan me voorstellen dat je niet snel een stedentrip zult plannen naar Teruel, maar mocht je in de buurt zijn, of langsrijden, maak dan op zijn minst een korte stop. Er zijn namelijk genoeg leuke dingen te doen in Teruel voor een leuke dagtrip. 

Praktische informatie

Teruel ligt zoals gezegd in één van de meest desolate regio’s van Spanje, in de regio Aragón. Vanuit Valencia of Zaragoza rij je in ongeveer anderhalf uur naar Teruel. De stad is daarnaast ook goed te bereiken vanuit badplaatsen aan de Costa Blanca. De weg ernaartoe is alleen al prachtig. Je kunt onderweg ook een stop maken in het prachtige Guadalest. Er wonen net geen 35.000 mensen in Teruel. De stad is vroeger voornamelijk bewoond geweest door de Moren (moslims) en dat zie je terug in de vele prachtige bouwwerken in de stad. Door de samenvoeging van Moorse en Christelijke bouwstijlen zie je vrijwel nergens ter wereld dezelfde bouwstijl als in Teruel, de De Mudéjar architectuur.

Teruel Spanje
Teruel Spanje

Reis je voor een dagtrip naar Teruel dan zul je voornamelijk de tijd moeten nemen om de mooiste bouwwerken in de stad te ontdekken. Toch is het ook leuk om een nacht te overnachten in Teruel. Zo kun je ook de fijne sfeer in de avonduren meemaken. Zelf overnachten wij in Hotel Isabel de Segura op zo’n tien minuten lopen vanaf het centrum van de stad.

De kathedraal

De kathedraal, oftewel de Santa María de Media Villa is één van de mooiste bouwwerken in de stad. De dertiende eeuwse Moorse toren is prachtig, maar ook de binnenkant – met een prachtig versierd plafond – is de moeite waard. Je kunt de kathedraal gratis bewonderen.

Teruel, Spanje
Teruel Spanje

Torre de el Salvador

De Torre de el Salvador is dé blikvanger van de stad Teruel. Deze prachtige mudéjarartoren is gebouwd in de veertiende eeuw en is bedekt met gekleurde tegels in prachtige patronen. Tijdens het hoogseizoen kan de toren beklommen worden voor een fantastisch uitzicht over de stad.

Torre de el Salvador

Escalinata de Teruel

De Escalinata de Teruel is een prachtige trap met twee torens die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Teruel. De patronen en kleuren zijn werkelijk prachtig en kenmerkt de typische mudéjarstijl. Onderaan de trap is een klein parkje waar je heerlijk kunt relaxen.

Escalinata de Teruel
Escalinata de Teruel

Plaza del Torico en Fuente del Torico

Plaza de Torico is het middelpunt van de stad Teruel. Dit plein is de belangrijkste onmoetingsplein voor de locals en één van de gezelligste plekken voor een hapje of drankje. Het plein dankt haar naam aan de fontein met bovenop een stier.

Plaza del Torico

Het viaduct

Net buiten het historische centrum vind je een bijzonder mooi bouwwerk, het Acueducto de Teruel dat twee delen van de stad met elkaar verbindt.

Doen in teruel Spanje
Doen in teruel Spanje
Doen in teruel Spanje

Eten en drinken in Teruel

Net als op veel andere plekken in Spanje draait het leven in Teruel om het lekkerste eten en drinken. Zojuist noemde ik al het Plaza de Torico waar veel restaurants en kroegen gevestigd zijn. Ons favoriete restaurantje ligt echter net iets buiten het plein. Bij Pura Cepa Vermú eet je de lekkerste – en dan overdrijf ik niet – pintxos voor prima prijzen. Het is een klein restaurantje waar veel locals komen tijdens de lunch dus je moet mazzel hebben dat er een plekje vrij is aan de bar. De sfeer is echt super fijn.

ura Cepa Vermú
ura Cepa Vermú

Accommodaties in Teruel

Word je helemaal blij van de heerlijke sfeer in de stad en wil je wat meer tijd doorbrengen in de stad en omgeving? Hieronder vind je een aantal fijne accommodaties: