Zonsondergang Koh Jum

Jaaroverzicht 2016 #1: De mooiste reismomenten van januari t/m juni

Gepubliceerd op: 28-12-2016

Het jaar 2016 starten we nog in ons vertrouwde Groningen, maar na tien nachten slapen verruilden we ons fijne huis in voor onze backpacks. We starten aan onze wereldreis. Een te gekke reis die nog steeds niet tot een einde is gekomen. In dit overzicht neem ik je mee naar de eerste zes maanden van dit te gekke reisjaar. 

Ja. Het dringt nu echt tot me door. Wat een mazzel hebben wij dat we dit allemaal kunnen doen. Dit jaar bezochten we maar liefst bijna 70(!) verschillende bestemmingen. In Europa, Azië en Australië. En hoewel dit jaar niet alleen maar mooie momenten kende en we daardoor een tijdje terug moesten naar Nederland (lees hier het persoonlijke artikel “reizen gaat niet altijd over rozen”), kunnen we wel zeggen dat we intens gelukkig zijn. Vanwege de vele bestemmingen lees je in dit artikel enkel over de eerste zes maanden van onze wereldreis. Uiteraard volgt er een artikel over de maanden juli tot en met december.

Januari – Sofia, Dubai & India

De start van de wereldreis: Sofia, Bulgarije

Op 1 januari werden we nog wakker in Groningen, maar op 12 januari van dit jaar werden we wakker op de eerste bestemming van onze wereldreis. In een heerlijke kamer in hartje Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Hoewel we vrijwel het hele jaar op onze slippers hebben gelopen en we onze blote benen konden showen was dit in Sofia wel even anders. Hier geen tropische temperaturen, maar veel regen en op de laatste dagen zelfs sneeuw. Veel sneeuw. In Sofia genoten we van de vrijheid, slenterden we door oude, verlaten steegjes en bezochten we de mooiste kerken. En als klap op de vuurpijl stonden we middenin een berg sneeuw bovenop de Vitosha berg vlakbij de stad waar de snowboarders en kinderen op ski’s ons voorbij raasden.

Lees hier alles over wintersport in Bulgarije

Lees hier het artikel dat wij schreven over onze uitgaven in Sofia

Wintersport in Bulgarije. Mount Vitosha, Sofia

Alles groter dan groot in Dubai

Na vijf nachten in Sofia werd het tijd om de kou in te ruilen voor een beetje zon. Het was tenslotte januari en dus waren onze lichamen hier wel aan toe 😉 In een paar uur vlogen we rechtstreeks van Sofia naar Dubai. Hier sliepen we twee nachten via Airbnb in een kamer bij een Indiaas gezin wat net zo goed beviel. Maar ach, we waren maar mooi wel even in Dubai. Kilometers legden we af. Te voet, met de boot, de metro en de bus terwijl we van de ene op de andere verbazing vielen. Wat een gekke plek is Dubai. Alles is groot, groter, grootst. De laatste dag lieten we deze immense stad achter ons om samen met Saskia (Reisgenie) en haar vriend de woestijn in te gaan. Een te gekke dag met dune bashen door de woestijn, heerlijk eten en een prachtige zonsondergang onder het genot van heerlijk gezelschap.

Lees hier alles over onze uitgaven in het dure Dubai

Bekijk hier onze Dubai reisvideo

Een stopover in Dubai? Lees hier onze tips “wat te doen in 48 uur in Dubai”.

Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. Selfie Erick en Kirsten

Het echte reizen is begonnen: Kerala, India

Na Dubai begon ons grote avontuur voor ons gevoel pas echt. Een maand India stond op de planning. Een land waar ik zowel naar uitkeek als behoorlijk tegenop zag. Vanwege het laatste kozen we bewust voor een reis door de meest welvarende staat Kerala, in het zuiden van het land. We begonnen onze trip in Varkala waar we heerlijk bijkwamen van alle indrukken van de afgelopen dagen en onze buiken vol aten met de heerlijkste Indiase gerechten. We maakten de eerste treinreis, vaarden van Kollam naar Alleppey dwars door de backwaters van Kerala en leerden India te waarderen.

Lees hier alles over het aanvragen van een visum voor India

Alles wat je moet weten over de acht uur durende boottrip van Kollam naar Alleppey lees je hier.

Benieuwd naar hoe goedkoop India is? (heel goedkoop!) Hier vind je al onze uitgaven.

Kochi, India. Kirsten en Erick bij de Chinese fishing nets


Februari – India & Maleisië

Na Kollam en Alleppey stopte onze reis door India nog niet. We bezochten nog de prachtige theevelden in Munnar, in het binnenland en voelden ons meteen thuis in het relaxte Fort Kochi waar we sliepen in het net geopende Happy Camper Guesthouse. Na vier weken was het tijd om India te verlaten, met dubbele gevoelens, om een nieuw avontuur te starten. Dit keer in het voor ons reeds bekende Maleisië. Na Erick zijn verjaardag te hebben gevierd in Kuala Lumpur begonnen we met onze tour langs een aantal van de mooiste eilanden; Pulau Pangkor en Penang.

Lees hier onze ultieme Fort Kochi gids

Hier vind je onze volledige route door Kerala

Lees hier al onze artikelen over Maleisië

pulau pangkor

Maart – Maleisië & de Filipijnen

Eilandhoppen in Maleisië

Gelukkig hadden we genoeg tijd ingepland om zoveel mogelijk van Maleisië te zien en waren we hier juist op het moment dat de eilanden aan de oostkust weer te bezoeken waren. Vanaf Penang vlogen we naar de oostkust om te beginnen met relaxen op ons favoriete eiland in Maleisië: Perhentian Kecil. Hier snorkelden alsof ons leven er vanaf hing en hadden we de mazzel haaien, schildpadden en heel veel nemo’s te spotten. Hierna reisden we samen met onze reismaatjes Michael en Kathy door naar het Kuala Terrenganu om vanaf daar de boot en de bus te pakken naar het onbekendere Pulau Kapas waar we niets anders konden doen dan relaxen. Wat een straf! 😉 Onze tijd in Maleisië sloten we af met een bezoek aan de kuststad Kuantan en net als altijd kwamen we weer terug in Kuala Lumpur.

Lees hier het artikel over de mooiste eilanden van Maleisië.

Lees hier alles wat je moet weten over de prachtige Perhentian eilanden.

fijnste plekken in azië perhentian eilanden maleisië

Geen knallende start in de Filipijnen

Na een te gekke vijf weken in Maleisië werd het tijd voor een voor ons nieuwe bestemming: De Filipijnen waar we een niet zo’n goede start maakten. Na een dag Cebu City te hebben verkend werd ik ziek en goed ook. Gelukkig deed een week(!) in bed me goed en konden we daarna andere eilanden verkennen.

Wat er allemaal te doen is in Cebu City lees je hier.

April – de Filipijnen, Kuala Lumpur & Bali

Eilandhoppen in de Filipijnen

Na Cebu in de Filipijnen pakten we de boot naar het buureiland Bohol waar we op de scooter de mooiste natuur ontdekten en lekker luierden op het strand op Panglao. Hierna vlogen we door naar het hoogtepunt van onze tijd in de Filipijnen; Het eiland Palawan waar we vrijwel al onze dagen besteden in El Nido in het noorden van het eiland. El Nido is voornamelijk bekend vanwege de prachtige Bacuit Archipel en daar genoten we dan ook volop van. Hoewel, op de dagen dat het droog was in ieder geval 😉 Na Palawan en nog één nacht op het eiland Mactan was het helaas tijd om afscheid te nemen van de Filipijnen.

Nog niet overtuigd? Hier lees je waarom je zeker een reis moet maken door de Filipijnen!

Lees hier alles over ons favoriete stukje van de Filipijnen, El Nido op het eiland Palawan.

palawan

Toeristisch Bali

Na een korte stop van een aantal dagen in Kuala Lumpur, waarbij we weer sliepen in ons favoriete guesthouse Orange Pekoe vlogen we wederom naar een nog onbekende bestemming. Dit keer het eiland Bali in Indonesië. Bali is een erg populaire vakantiebestemming en dat zagen we meteen. Overal toeristen en helaas een niet altijd even vriendelijke lokale bevolking. Al moet ik zeggen dat onze meningen wel bij werden gesteld op het moment dat we het eiland op de scooter verkenden en op plekken kwamen zonder toeristen. Plaatjes, die prachtige rijstvelden! Verder deed Erick hier een surfcursus (ik heb het opgegeven na een half uur) en genoten we van de intens lekkere nasi goreng. Mijn favoriet!

Wat te doen op Bali? Lees hier onze tips!

bali bezienswaardigheden surfen op bali

Mei – Indonesië & Vietnam

Indonesië blijkt tóch heel mooi

Na een kleine twee weken op Bali te hebben doorgebracht reizen we verder naar het kleine zusje van Bali, Nusa Lembongan. Lembongan bereik je gemakkelijk per boot en binnen 30 minuten sta je op een compleet ander eiland. Op Lembongan meeten we weer met onze reismaatjes Michael en Kathy, verkennen we het eiland op de scooter, chillen we in de infinity pools en proberen we te snorkelen met manta rays (geen geluk helaas).

Lees hier ons artikel over Nusa Lembongan

Heerlijk relaxen op Gili Air

Hierna reizen – eveneens per boot – naar het prachtige eiland Gili Air. Een te gekke bootreis waarbij we ook nog eens een groep dolfijnen spotten. Op Gili Air snorkelen we iedere dag meerdere keren omdat ik hoe dan ook schildpadden wil spotten. En dit lukt eindelijk op de laatste dag. We chillen aan het zwembad, spelen spelletjes en verkennen het eiland op de fiets (al loop ik meer dan dat ik fiets door de slechte wegen).

Hier vind je ons artikel over de heerlijke Gili eilanden

Gili Eilanden. Boot van Lembongan naar Gili's

Bali vs Lombok

Na Gili Air waar we eigenlijk nog geen afscheid van willen nemen reizen we per lokale boot naar Lombok. Hier hebben we slechts twee dagen, wat eigenlijk veel te kort is, maar wel zien we in deze korte tijd dat Lombok compleet anders is dan Bali. We raken verzeild in een optocht voor een bruiloft waar uitbundig gedanst wordt (ook door mij), bezoeken een prachtige waterval, spotten indrukwekkende moskeeën en scooteren door steegjes waar de lokale bevolking nog nooit een toerist lijkt te hebben gezien. Kortom: Hier komen we nog eens terug! De laatste dagen van onze tijd in Indonesië brengen we door op Bali aangezien we vanaf hier weer naar Kuala Lumpur vliegen.

Bali vs Lombok? Onze meningen en tips!

Hier vind je ons uitgebreide artikel over Lombok.

Hellloooo Vietnam

Na een korte stop van één nacht in Kuala Lumpur vliegen we door naar Ho Chi Minh City in Vietnam. De eerste dagen verkennen we de stad te voet met de wijk Chinatown als hoogtepunt waarna we samen met Lotte en Guido aan ons grote avontuur op de motor beginnen.

ho chi minh city happy hour

Juni – Vietnam & Laos

Nadat we samen met Guido en Lotte onze motors hebben opgehaald in Ho Chi Minh begint het grootste avontuur van onze reis tot nu toe. We gaan door Vietnam reizen, van zuid naar noord (ongeveer 2000 kilometer) op de motor. Oprecht één van de mooiste maanden van mijn leven. Met stops in Dalat, Hoi An, Phong Nha, Ninh Binh en Halong Bay komen we uiteindelijk na honderden kilometers op de motor en zere bellen aan in de hoofdstad van Vietnam, Hanoi. Kort samengevat: Een te gekke reis met als hoogtepunt ons verblijf in ChezBeo Homestay in Ninh Binh. Een plek die ik nooit zal vergeten!

Ook door Vietnam reizen op de motor? Lees dan eerst dit artikel!

Hier vind je alle artikelen die wij schreven over Vietnam

Nieuwsgierig naar hoe duur Vietnam is? Wij hielden al onze uitgaven voor je bij!

Dalat, Vietnam. Vervoer in de omgeving is het makkelijkst op de motor

 

Juli – December

Om jullie niet al te lang te vervelen met onze reisavonturen heb ik besloten om onze mooiste reismomenten op te delen in twee artikelen. Morgen lees je in het tweede artikel alles over de bestemmingen die wij bezochten in de maanden juli tot en met december. Hopelijk kom je die ook lezen 🙂 Wij willen iedereen in ieder geval onwijs bedanken voor alle support, de lieve reacties en mails en te gekke samenwerkingen. Hopelijk kom je ook in 2017 weer met veel plezier al onze blogs lezen.

Wil je meer weten over onze wereldreis? Hier vind je alle traveldiaries die wij de afgelopen maanden schreven.

Welke mooie bestemmingen heb jij bezocht in het eerst gedeelte van 2016?

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

34 reacties op “Jaaroverzicht 2016 #1: De mooiste reismomenten van januari t/m juni”

 1. Karlijn schreef:

  Kijk, dat is nog eens een reisjaar 😉 Heel leuk om zo op terug te blikken. En ik hoop dat 2017 voor jullie ook weer helemaal geweldig wordt!

 2. Wat een gaaf reisjaar 🙂 Leuk om een overzicht te zien, ik heb jullie vanaf het begin gevolgd, maar sommige dingen voelen echt langer terug. Ik ben benieuwd waar jullie in 2017 allemaal heen gaan. Ik kan niet wachten tot ik zelf ooit zo’n reis ga maken…

  • Thanks Linda! Daar ben ik zelf ook erg benieuwd naar 😉 haha. We gaan zien wat het jaar ons gaat brengen.. Zou gaaf zijn als je ook zo’n reis kunt maken! Al concrete plannen? Of blijft het tot nu toe bij dromen?

 3. Fijn eerste deel van je jaaroverzicht!

  Mijn topper tijdens de eerste helft van het jaar is denk ik Albanië. En dan vooral het eerste deel van de reis – daarna begon het te regenen en werd het niet meer droog.

 4. Eva schreef:

  Wat een waanzinnig jaar voor jullie. Bijna het hele jaar op reis, hoe gaaf 🙂 Nog lang niet uitgereisd? 😉 Ik ben benieuwd naar deel 2! Geniet van jullie tijd in Australie en alle goeds voor 2017 alvast!

 5. Marjolein schreef:

  Fantastisch om al jullie bijzondere reismomenten van de eerste 6 maanden van 2016 zo op een rijtje te zien staan. Een reis om jaloers op te zijn, echt waanzinnig gaaf! Ik ben benieuwd naar de tweede helft! Wij zijn in maart in Andalusie geweest en dat vond ik echt fantastisch. Fijne jaarwisseling alvast en een mooi nieuw reisjaar gewenst!

 6. Wat was dit een fantastisch jaar voor jullie! Heel leuk overzicht, wat een mooie dingen hebben jullie gezien. Op naar 2017! Alvast een mooie jaarwisseling gewenst!

 7. ivonne schreef:

  Wat heerlijk is het toch om zo lang op pad te zijn! En ja, soms valt een bestemming tegen en soms ben je ziek. Maar dat is uiteindelijk toch snel weer vergeten als je al die andere fijne dingen ziet en doet. Dit is mijn manier van reizen, vrijheid en genieten! Azië is een heerlijk continent om in rond te trekken. Dat gevoel wat je op Bali had herken ik wel. Wat viel het tegen, tot we de brommer pakten en weg reden van de toeristische drukte! ?

 8. Superleuk om te lezen waar jullie allemaal waren en wat jullie deden! Gaaf om dat zo nog ‘even’ na te lezen. Mooie avonturen! En tof dat je zo enthousiast bent over de maand in Vietnam. Klinkt echt goed!

 9. Jessica schreef:

  Deels door jullie mooie foto’s en verhalen van de Filipijnen heb ik zo’n zin gekregen, deze maand mag ik dit prachtige land gaan verkennen! Jullie hebben een mooi reisjaar achter de rug en ik zie dat het tweede deel inmiddels ook online staat, leuk 😀

 10. Carolien schreef:

  Heerlijk!! Maleisië vond ik ook super. Wij zaten voornamelijk op Borneo, zo mooi daar (wel afgezien ook tijdens onze trektocht). Vietnam, Filipijnen en Indonesië zijn nog blinde vlekken op mij kaart, wie weet ooit 😉
  Mijn mooiste reis in 2017 was naar Costa Rica ?

 11. Mirre schreef:

  Wat een fantastisch reisjaar. Een paar van die landen heb ik dit jaar ook bezocht. Waar zitten jullie nu? Veel plezier iig in 2017!

  • Leuk Mirre. Welke landen heb jij allemaal bezocht? Wij zitten nu in Australië. Ik in Perth en Erick in Welbungin, een kilometertje of 230 hier vandaan, maar nog even en dan zijn we weer herenigd en hopen we meer te gaan ontdekken van Australië.

 12. Yvonne schreef:

  Ik kan me jullie vertrek naar Sofia nog zo goed herinneren… wow, is dat alweer zo lang geleden?! Ongelooflijk. Wat een boel mooie en bijzondere plekken hebben jullie sindsdien bezocht. Dat 2017 jullie maar veel mooie reismomenten mag brengen.

 13. Jessica schreef:

  Haha ik snap dat jullie het in twee delen hebben opgesplitst, anders werd het inderdaad onwijs lang! Maar leuk om op zo veel mooie momenten terug te kunnen kijken 🙂 En ik zie dat de tweede ook online staat, dus die ga ik ook gelijk bekijken. Happy 2017 guys!

 14. Saskia schreef:

  Wat een super gave reis zijn jullie aan het maken!

 15. Sanne schreef:

  Wat een mooi reisjaar was het! Ik heb veel blogs al gelezen, maar ontdekte toch een paar nieuwe!

 16. Gaaf hoor! Prachtig allemaal! Als ik dat zie mis ik Azië zo!!

 17. Wat hebben jullie ontzettend veel gezien zeg! Wow..zo gaaf! Ik wens jullie een mooi 2017 en nog veel plezier in Australië.

 18. Wat hebben jullie toch een bijzonder jaar achter de rug. Veel mooie dingen meegemaakt en gezien maar natuurlijk kan niet alles leuk zijn. Ik ben benieuwd wat 2017 allemaal voor jullie te bieden heeft, ik blijf jullie volgen!

 19. Wat een mooi reisjaar. Leuk om zo op terug te kijken 🙂 .Ik hoop dat 2017 nog meer mooie reizen brengt!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.