roadtrip west australie

Reisdagboek #44: Roadtripping 2.0 – West Australië

Gepubliceerd op: 30-04-2017

Wie ons de afgelopen tijd heeft gevolgd Twitter heeft kunnen lezen dat wij van plan waren om vanuit Kalgoorlie in West Australië richting het zuiden te rijden. Eerst richting Adelaide en daarna door naar Melbourne. Het plan was om onderweg ergens een tijdje te gaan werken. Tot ongeveer drie dagen voor vertrek lagen deze plannen aardig vast, maar toch hebben we ons bedacht. Waar we dan wel naartoe zijn gegaan? Lees snel verder..

We zijn niet voor niets de Nederlandse winter ontvlucht, dus waarom dan wel de winter in Australië opzoeken? De winter komt er aan en dat betekent dat de temperaturen in het zuiden behoorlijk zullen gaan dalen, of eigenlijk al flink gedaald zijn. Tel daarbij op dat onze auto het enige is dat we hebben en kou niet onze beste vriend is. Daarom hebben we besloten om niet naar het zuiden, maar naar het noorden van Australië te rijden. En afgelopen zondag begon dan eindelijk; het tweede deel van onze roadtrip door Australië.

Benieuwd naar hoe het eerste deel van onze roadtrip door Australië er uit zag? Je leest hier het uitgebreide artikel.

Zondag: Spookdorpen in West Australië

Na bijna twee weken doorgebracht te hebben bij Jessica en Sven (onze Duitse vrienden) in Kalgoorlie laden we op zondag eindelijk de auto in en vertrekken we aan het einde van de ochtend richting het noorden. Wat onze stops precies gaan worden weten we vooraf niet, maar dat we naar Broome rijden is een ding dat zeker is. Het eerste gedeelte van de route van vandaag hebben we als eens eerder afgelegd toen we een dagtrip maakten naar het zoutmeer Lake Ballard in de buurt van Menzies. Een saai stuk dus, maar gelukkig komen we al snel langs Gwalia.

Gwalia, West Australië

Gwalia is een spookdorp net voor het stadje Leonora. Tot 1964 woonden hier ruim 1500 mensen die voornamelijk werkten in de mijnen. Maar door een ongeluk is vrijwel het hele dorp in één dag leeggelopen totdat er nog een handjevol mensen over was. Vandaag de dag staan alle huisjes er nog en kun je overal zelfs binnen kijken. Vreemd om in zo’n stadje rond te lopen waar het lijkt alsof de bewoners ieder moment binnen kunnen lopen.

Via Leonora rijden we verder door naar het noorden tot we het dorp Leinster bereiken. Wederom een mijndorpje waar vrijwel iedereen in een caravan lijkt te wonen. Hier brengen we de nacht door naast het caravanpark. Een fijne kampeerplek inclusief warme douches, toiletten en wasmachines waar we gratis gebruik van kunnen maken. Een beetje jammer dat we nog maar net onderweg zijn 😉

Gwalia, West AustraliëGwalia, west australië

Maandag: Onverharde wegen en regenbogen

Op maandag rijden we na een goed ontbijt (lang leve pannenkoeken) wederom verder richting het noorden. West-Australië is de grootste staat van het land en het is er zo uitgestrekt dat je kilometers lang niemand tegen komt. Ook is de natuur niet altijd even spannend. We rijden vooral langs open vlaktes, bossen en moeten deze dag bijna 200 kilometer over een onverharde weg rijden. Wat er voor zorgt dat ik een aantal keren bijna een hartverzakking krijg door enorme gaten in de weg. We stoppen een paar keer voor prachtige regenbogen en ik zie de eerste echte wilde kangoeroe. Hoewel we deze Australische mascottes al zagen in Yanchep National Park, Perth en Lucky Bay, is dit de eerste kangoeroe die zomaar langs de kant van de weg huppelt. Blijft leuk!

roadtrip west australië Leinsterroadtrip west australië

Aan het einde van de middag besluiten we te stoppen bij een 24-uur rest stop. Via de handige app Wikicamps kunnen we precies zien waar we wel en niet mogen kamperen en zoveel keuze is er op deze route niet. Nederlands als dat we zijn willen we natuurlijk gratis slapen, dus de rest area it is ;). Al snel komt de regen met bakken uit de lucht vallen, maar gelukkig vinden we een plekje om te schuilen.

roadtrip west australië

Dinsdag: Mt Robinson

Dinsdagochtend is het eindelijk een beetje opgeklaard en rijden we op tijd weer verder. Wegens de vele vliegen stellen we het ontbijt uit tot het eerste roadhouse. We komen steeds dichterbij Karijini National Park en dat zien we aan de natuur. Het landschap is niet langer alleen maar uitgestrekt, maar er doemen ook wat mooie heuvels voor ons op. Na een korte stop om wat boodschappen in te slaan in Newman besluiten we te stoppen bij een gratis rest area aan de voet van de Mount Robinson. Uiteraard maken we voordat de zon ondergaat eerst een mooie wandeling de heuvels in en genieten we van prachtige uitzichten.

roadtrip west australië

Woensdag: Karijini National Park

Er zijn meerdere nationale parken te vinden in West-Australië, maar Karijini National Park schijnt toch wel één van de mooiste te zijn. In de ochtend komen we aan en bestalen we netjes de 12 dollar entree. Het park is enorm groot en dus moeten er keuzes gemaakt worden. Aangezien we geen 4×4 hebben, vallen een aantal opties weg en dus besluiten we eerst richting de Dales Gorge te rijden. In het nationale park zijn meerdere Gorges. Een gorge is een enorme kloof met watervallen en natuurlijke pools. Niet alleen genieten we hier dus van de prachtige uitzichten, we kunnen ook nog eens gratis badderen in één van de natuurlijke zwembaden inclusief waterval.

karijini national park west australiëkarijini national park west australiëkarijini national park west australiëkarijini national park west australië

Watervallen in Karijini National Park

We bezoeken vandaag drie watervallen, namelijk de Fortescue waterval, een kleine waterval bij de Fern Pool en de meest indrukwekkende, de Joffre Falls bij de Joffre Gorge. Om een indruk te geven van hoe groot het park is; Om van de Dales Gorge naar de Joffre Gorge te komen moeten we ongeveer 80 kilometer afleggen.

karijini national park west australiëkarijini national park west australië

Donderdag: Port Hedland: Eindelijk bij de kust

De afgelopen nacht hebben we wederom bij een gratis rest area geslapen en we worden wakker in de wetenschap dat we bijna de kust hebben bereikt. Na vandaag nog ongeveer 200 kilometer te hebben afgelegd komen we aan in het industriestadje Port Hedland in het noorden van West-Australië.

De pretty pool is ook echt “pretty”

Het stadje straalt weinig moois uit en dus rijden we na een korte pauze om onze benen te strekken en hallo te zeggen tegen de oceaan door naar Pretty Pool. Een prachtig stukje strand waar we een fijne wandeling maken en voor het eerst borden tegenkomen die ons waarschuwen voor krokodillen. Waar je in het zuiden van Australië te maken hebt met gevaarlijke haaien, moet je hier dus op je hoede zijn voor krokodillen. Tsjah, that’s Australia! Veel backpackers hebben hetzelfde idee als wij en al snel staat de parkeerplaats vol met auto’s en kleine busjes. We blijken hier namelijk gratis te kunnen douchen en daar maken we dan ook volop gebruik van. Wat een feest!

Ook deze avond slapen we weer bij een rest area. Dit keer vlakbij een rivier met een prachtige spoorbrug. We spelen spelletjes en drinken uiteraard een paar drankjes op onze koning. Lang leve Koningsdag!

roadtrip west australiëroadtrip west australië

Weekend: Broome

Op vrijdag leggen we nog bijna 500 kilometer af voordat we aankomen in de kustplaats Broome. Onderweg stoppen wij bij een gezellig roadhouse waar we vragen of ze nog op zoek zijn naar personeel, maar helaas hebben we geen geluk. Na wederom urenlang in de auto te hebben gezeten komen we in de middag aan in Broome. Na boodschappen doen rijden we naar de eerste de beste camping en schrikken we ons dood van de prijzen. Maar we moeten iets. Wel is het hier super schoon, hebben we stroom, zijn er enorm veel warme douches en is er een zwembad. We mogen niet klagen dus en door alle gratis nachten hebben we nog wel een klein beetje budget over.

Cable Beach

Op zaterdag rijden we naar wat volgens velen het mooiste strand is van Broome, Cable Beach. En mooi is het strand zeker. Dit keer zijn het echter geen haaien waar we voor moeten vrezen, maar de dodelijke box-jellyfish (kwallen). Tsjah, je bent in Australië of je bent er niet. Vandaag (zondag) checken we uit op de camping en gaan we op zoek naar een gratis plek om te slapen. We kwamen gisteren namelijk twee Duitse backpackers tegen die aangaven dat dat zeker mogelijk is. Fingers crossed dus.

cable beach broome, west australiëcable beach broome, west australiëcable beach broome, west australiëcable beach broome, west australiëbroome west australië

Liefs uit Broome!

 

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

7 reacties op “Reisdagboek #44: Roadtripping 2.0 – West Australië”

 1. Rianne schreef:

  Prachtig!!!!!
  Maar…euh….kwallen, krokodillen ,haaien……. niet zó mijn ding?
  Mooie foto’s en verhaal!!!!!
  ??❤❤

 2. Geja schreef:

  Heerlijk zeg jullie zijn echt weer helemaal blij he, geniet ervan. Xx

 3. Jos schreef:

  Leuk verslag. Gr. Jos

 4. Dave schreef:

  Een mooie keuze om het Noorden op te weg gaan. Het is allebei leuk maar het Noorden meer ruig en minder ontdekt. Mooie foto’s! Genieten!

 5. Elke schreef:

  Ik ben jaloers!!!!

 6. Leuk om weer een update te lezen. Kwallen, krokodillen, haaien en spinnen zijn niet zo mijn ding, maar het ziet er wel mooi uit. Hoe lang blijven jullie nog in Australië?

 7. Marcella schreef:

  Yeah, leuk om te lezen weer! Karijini National Park ziet er tof uit, en het strand bij Broome is mooi. Gave foto’s van jullie bij de mooie natuur. Ik hoop dat jullie een toffe baan kunnen vinden. Fingers crossed!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.