budget voor de wereldreis

Ons budget voor de wereldreis + hoe wij spaarden

Gepubliceerd: 12 december 2015 Laatst gewijzigd: 28 juli 2019

Nee, we hebben niet de Lotto gewonnen. En nee, we hebben ook niet beide de allerbeste baan. Wel hebben we de afgelopen jaren geleerd om keuzes te maken en realiseren we ons telkens weer dat we ons geld maar één keer uit kunnen geven. Sinds we terug zijn van onze vorige reis wisten we eigenlijk meteen dat we weer zouden gaan sparen om zo snel mogelijk weer te kunnen gaan reizen. Wanneer dat zou zijn was toch echter volkomen onduidelijk. Wegens een samenloop van omstandigheden is januari 2016 hét moment geworden waarop we vertrekken, maar hoe hebben we genoeg kunnen sparen voor een wereldreis?

Ons budget voor de wereldreis

Bij het voorbereiden van de wereldreis speelt geld sparen een grote rol. Genoeg is een relatief begrip. Genoeg sparen voor een wereldreis kun je volgens mij niet en zo hebben wij bijvoorbeeld ook nog langer niet gespaard wat we hadden gehoopt. De knoop moet echter een keer doorgehakt worden en nu was het perfecte moment. We zijn beide nog (redelijk) jong, hebben geen koophuis en geen kinderen. Bij veel andere reizigers lees ik regelmatig dat ze tienduizenden euro’s per persoon hebben gespaard voor die ene droomreis. Iets dat wij ook graag zouden willen, maar wat helaas niet lukt. Mede doordat we al een keer voor een langere periode op reis zijn geweest. Wanneer wij vertrekken zal ons budget voor de wereldreis tussen de 17.000 en 19.000 euro liggen voor twee personen. Dit lijkt weinig voor zo’n lange reis, maar in Azië bijvoorbeeld kunnen wij ons samen redden voor minder dan 1500 euro per maand. Dit hebben we de vorige keer wel bewezen. 1500 x 12 maanden is 18.000 euro. Wat zou betekenen dat we 12 maanden in Azië zouden moeten overleven. De tickets die we reeds geboekt hebben hoeven niet meer van dit bedrag af.

Nu zijn we onwijs blij dat we weer naar Azië gaan en hebben we hier bewust voor gekozen, maar onze reisharten zijn ook meer dan nieuwsgierig naar Midden- en Zuid-Amerika, dus de hoop is dat we ook die kant nog op gaan. Misschien voor een kortere periode, maar dromen doen we in ieder geval. Dit is ook meteen de reden dat we niet kunnen zeggen hoe lang we precies weg blijven. Zodra het geld op is 😉

Hoe wij hebben gespaard voor de reis

Buffer van de vorige reis

Eerlijk is eerlijk. Toen wij terug kwamen van de vorige reis stond onze bankrekening niet meteen op 0. We hadden rond de 3000 euro achter de hand gehouden voor als we weer thuis zouden zijn en geen baan konden vinden. Nou viel dat gelukkig allemaal mee en was Erick binnen twee weken weer aan het werk en kon ik drie weken na thuiskomst beginnen. Daarbij kwam dat we de eerste maand in Nederland kosteloos in het huis van mijn opa en oma konden verblijven aangezien zij op dat moment aan het genieten waren in Spanje. Vrijwel geen uitgaven dus, waardoor het geld op de bankrekening gewoon kon blijven staan.

Na een maand in het huis van opa en oma te hebben gewoond konden we weer in ons eigen huis dat we hadden onderverhuurd. Vrijwel al onze spullen hebben we in het huis laten staan, dus er hoefde niets aangeschaft te worden. Wederom kon de buffer lekker op de bankrekening blijven staan.

Spaarrekening

Iedere maand wanneer het loon binnen is gaat er automatisch een groot gedeelte naar de gezamenlijke rekening vanaf waar de vaste lasten worden afgeschreven. Daarna gaat er meteen een nog groter bedrag naar de spaarrekening. Dit bedrag wordt iedere maand overgemaakt en beschouwen we als geld dat we niet hebben. Eraan komen mag dus echt niet. Tenzij het is voor een leuke trip 😉 Onze reisrekening dus. Lastig soms, maar een stuk makkelijker vol te houden als je maar aan die ene droomreis blijft denken 😉

budget voor de wereldreis

Vaste lasten

Natuurlijk betalen wij ook iedere maand onze vaste lasten. De huur moet betaald worden, gas, water en licht wordt ook niet voor ons betaald en ook de verzekeringen en abonnementen lopen gewoon door. Wij kiezen ernaast echter bewust voor om zo weinig mogelijk vaste lasten te hebben. Zo hebben we geen auto en dus geen kosten voor de verzekering, wegenbelasting en brandstof. Ook hebben we geen kinderen en/of huisdieren en hoeven we dus alleen maar voor onszelf te zorgen. Allemaal bewuste keuzes die ervoor zorgen dat we net iets makkelijker kunnen sparen.

Abonnementen

Ook bij het aangaan van abonnementen denken wij standaard tien keer na. Is het echt nodig en kan het uit? Zo hebben we beide geen duur telefoonabonnement, maar hebben we er beide voor gekozen om een goedkope telefoon aan te schaffen met daarbij een simpel Sim-only abonnement van nog geen 15 euro per maand. Hiermee kunnen we ons prima redden. Wanneer je dit vergelijkt met een telefoonabonnement van al gauw 40 euro per maand, per persoon besparen we hier al gauw 50 euro per maand mee!

Daarnaast hebben we geen abonnementen op tijdschriften of voor andere activiteiten. Het enige dat we hebben is een abonnement voor de sportschool waarmee we beide onbeperkt kunnen sporten op hetzelfde abonnement. Die ene sportschool inderdaad 😉

Eten en drinken

Heerlijk vinden we het om af en toe uitgebreid te koken, te borrelen met vrienden of om lekker uit eten te gaan. Wanneer je voor een langere periode wil gaan reizen moet je echter keuzes maken. We hebben vanaf het begin besloten dat we geen dingen willen laten, dus ook wij zijn de afgelopen tijd vaak genoeg te vinden geweest in de gezellige kroegen van vrienden. Toch hebben we nooit heel veel uitgegeven aan eten en drinken, omdat we altijd (meestal) bewust boodschappen doen, eten dat we overhouden invriezen en later opeten en vaker thuis borrelen en spelletjes spelen dan dat we de stad induiken. Sparen voor een wereldreis betekent keuzes maken.

Nee.. Ook het sparen voor de wereldreis verloopt niet altijd even soepeltjes. Onlangs schreef ik al eens van me af. Over nachten wakker liggen en het benauwd krijgen van alles wat er geregeld moet worden. Nee, het voorbereiden van een wereldreis is niet altijd leuk. Sparen doe je met vallen en opstaan, maar gelukkig is er altijd dat geweldige einddoel!

11 Tips om te sparen voor een wereldreis lees je hier!

Volg jij ons al op Facebook, Twitter en Instagram zodat je niets hoeft te missen van onze reisavonturen!?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

11 reacties op “Ons budget voor de wereldreis + hoe wij spaarden”

 1. Nog maar een maandje inderdaad! Jeuj! Wat let je? Gaan 😉

 2. Bij ons gaat het ook steeds gemakkelijker inderdaad. Sinds de vorige reis gemerkt dat ik heel veel spullen echt niet nodig ben. Fijn dat dat bij jou ook zo gaat!

 3. Sandra schreef:

  Jeetje. Ik schrik (in positieve zin) van het bedrag. Van jullie wereldreisbedrag kunnen wij twee keer op reis. Twee maanden in totaal. Ik hoef geen luxe, maar zoek wel de wat duurdere bestemmingen op. Eten voor een paar euro zit er dan vaak niet bij. Niet als je ook nog genoeg vitamine e.d. binnen wil krijgen. En daarnaast wil ik ook altijd de dingen doen die een ander niet doet. En dat kost geld. Offroaden, met een gids mee, rijles in de woestijn. Allemaal dat soort dingen, maar die dingen kosten wel ontzettend veel geld. Pff, ben benieuwd hoe jullie Dubai ervaren 😉 (Dubai kan wel goedkoop hoor, maar vond het niet de goedkoopste bestemming bij uitstek haha).

  • Haha is inderdaad een heel groot verschil met wat jij uitgeeft tijdens je reizen. Daar was ik me al van bewust 🙂 De vorige keer is het ons toch echt gelukt om nooit meer dan 1500 euro per maand uit te geven, met twee personen. En dan aten we ook nog eens genoeg groente etc 😉 Wij gaan er graag zelf op uit, zonder gids. Lekker lopend of fietsend de omgeving verkennen en zien waar we uitkomen. En tsjah, mocht het iets duurder uitvallen allemaal dan komen we gewoon iets eerder thuis. Dubai zit ik wel een beetje mee in mijn maag inderdaad. Een hotel vinden dat ik niet duur vind is al niet te doen 😉 Maar ik ben wel blij dat we Dubai nu een keertje gaan meemaken. Ook al is het maar kort!

 4. Ook dat zijn belangrijke dingen om geld voor opzij te zetten inderdaad. Bij de één gaat het uiteraard sneller dan bij de ander. Wij moesten vaak genoeg tegen elkaar zeggen dat we iets beter wel of beter niet konden doen. Maar daar leer je ook weer van! Dank je wel!

 5. Tikva schreef:

  Dat is wel een heel klein budget voor een wereldreis. Voor onze reis van 9 maanden (maar incl Dubai, Oman, Japan, USA en Midden-Amerika) waren we denk ik wel het dubbele kwijt. Maar misschien scheelt het ook als je niet duikt en enkele bijzondere dingen wilt doen. Wat ik zelf het lastigste vind van sparen voor een lange reis is ook alle korte reizen in het jaar daar aan vooraf stopzetten.

  • Ik snap wat je zegt inderdaad, maar wij zijn niet van plan om naar landen als USA en Oman te gaan. Duiken doen we inderdaad ook niet, maar het kan maar zo zijn dat we dit wel gaan proberen. Niets ligt vast 🙂 Wij hebben er bewust voor gekozen om ook dit jaar nog reisjes te maken en ja, dan lever je in op je budget voor de grote reis inderdaad..

 6. Dankjewel Marijke! Het hoeft inderdaad helemaal niet zo lastig te zijn en als je een beetje de goedkopere bestemmingen uitkiest kun je maar zo een paar maanden weg blijven!

 7. Eva - eighty7 schreef:

  Goed om te weten waar je ongeveer rekening mee moet houden. Het is een flink bedrag dat je bij elkaar moet sparen, maar wat zal het het waard zijn. Je moet er wat voor laten inderdaad, maar je krijgt er straks een geweldig jaar en heel veel mooie herinneringen voor terug.

 8. Wim van Brink schreef:

  Voor een reis van 2 maanden door Indonesië waren wij € 3200,- kwijt voor ons beiden inclusief de vliegtickets. Gewoon alles simpel houden, veel en lekker eten bij kraampjes langs de weg en voor een hotelkamer een maximum van € 10,- aanhouden. Meer als een bed heb je tenslotte niet nodig. Geen importbiertjes e.d. en een beetje onderhandelen bij het huren van een brommertje, hotelkamer en wat je al meer kan bedenken. Oppassen voor taxichauffeurs, in werkelijk alle landen die wij bezocht hebben, en dat zijn er heel veel, de grootse boeven en dan kan je behoorlijk reizen voor weinig geld.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.