Bierstad Leuven

Bierliefhebbers opgelet: Bezoek de Belgische bierstad Leuven

Geüpdatet op

Ben jij gek op speciaalbieren én op zoek naar een gezellige stedentrip bestemming? Zoek dan niet verder en breng een bezoek aan dé Belgische bierstad Leuven. Leuven is een echte studentestad met een universiteit (KU Leuven) die stamt uit het jaar 1425. En bij een studentenstad horen natuurlijk gezellige barretjes en biercafés. Wie denkt aan bier en Leuven ziet al snel het logo van de Leuvense bierbrouwerij Stella Artois voor zich. Deze gigantische brouwerij is dan ook een gebouw waar je in de stad niet omheen kunt. Maar er is nog veel meer bier te proeven in Leuven. Wij ontdekten bierstad Leuven en gingen op zoek naar de gezelligste plekken om de lekkerste (Belgische) biertjes te proeven.

Bierstad Leuven

Leuven ontwikkelde zich in de zestiende eeuw als echte bierstad. Voor die tijd werd er vooral veel wijn gedronken in de stad en de omgeving. Tegenwoordig zijn twee belangrijke Belgische bierbrouwerijen gevestigd in de stad, het grote Stella Artois en huisbrouwerij Domus. Je hoeft niet alleen naar Leuven te reizen voor de lekkerste biertjes. Er zijn nog veel meer leuke dingen te doen in Leuven.

Leuven Innovation Beer Festival 2020

Dat Leuven een echte bierstad is blijkt niet alleen uit de vele kroegen en speciaalbieren die overal in de stad geschonken worden. In april dit jaar (2020) vindt het Leuven Innovation Beer Festival plaats. Van 5 tot en met 8 april blijkt maar weer wat een grote bierstad Leuven daadwerkelijk is en staat de hele stad in het teken van bier. De beerweekends wordt afgetrapt met het Leuven Innovation Beer Festival waar brouwerijen van over de hele wereld innovatieve bieren presenteren in Leuven.

De bovengenoemde festivals zijn niet de enige reden voor het plannen van een Leuven stedentrip in april. Tijdens Leuven Beerweekends kun je bovendien bierbrouwerijen bezoeken, bierworkshops volgen, brouwerij Stella Artois in actie zien en kun je van alle lekkere bieren genieten onder het genot van een lekker hapje.

Food & Hops

Het eerste weekend van april is niet het enige weekend in april dat helemaal is gericht op liefhebbers van speciaalbieren en lekker eten. Op 17 en 18 april 2020 vindt namelijk het festival Food & Hops plaats in Leuven waar je de lekkerste gerechten kunt proeven van Leuvense chefs. Gerechten die allemaal gecombineerd worden met exclusieve craft beers.

Zythos Beer Festival

Alsof de vorige twee beer festivals nog niet genoeg zijn geweest, is ook het weekend van 25 en 26 april een perfect weekend voor een stedentrip Leuven. Dit weekend vindt het Zythos Beer Festival plaats. Meer dan 100 brouwerijen komen hier samen met gezamenlijk een keuze uit meer dan 500 bieren.

Stella Artois Leuven

Pub Tasting Tour met Leuven Leisure

Uiteraard bezochten wij tijdens onze Leuven stedentrip de nodige kroegen en biercafés om zelf uit te testen hoe het bier in Leuven écht is. Het hoogtepunt van deze ontdekkingstocht was voor ons de Pub Tasting Tour met Leuven Leisure die ons langs verschillende Leuvense kroegen leidde. En ook jij kunt tijdens jouw stedentrip aansluiten bij een Pub Tasting Tour. Iedere vrijdag organiseert Leuven Leisure een tour van 19.30 tot 22.00 waarbij je in een groep van maximaal 16 personen vijf verschillende locaties bezoekt. Natuurlijk worden de nodige biertjes geproefd en ontvang je veel informatie over het bier in Leuven, de geschiedenis en leer je bier drinken als een echte bierkenner. Een Pub Tasting Tour met Leuven Leisure kun je online boeken en kost €26 per persoon.

Pub Tasting Tour Leuven

Bierstad Leuven: De leukste biercafés in Leuven

Bierstad Leuven telt niet alleen heel veel studenten, maar ook veel kroegen. Je vindt hier bijvoorbeeld de langste toog van Europa, de Oude Markt, waar maar liefst 32 cafés en terrassen gevestigd zijn op één plein. De keuze is enorm en eigenlijk kun je in vrijwel iedere kroeg in Leuven speciaalbieren drinken. Wij bezochten een aantal van deze cafés en zetten onze drie favorieten voor je op een rij. Besluit je om voor je stedentrip Leuven de ILUVLeuven-tickets aan te schaffen (doen!) dan ontvang je een handig mapje met daarin een aantal routes voor wandelingen door de stad. Eén van deze wandelingen is een boeiende bierwandeling van vier kilometer waar je zo’n anderhalf uur over doet. Bij Leuven Leisure is bovendiep een toffe Beer Shop met allerlei Belgische speciaalbieren.

Bierstad Leuven

Fiere Margriet

De Fiere Margriet is één van de oudste kroegen van Leuven en is ooit zelfs door The Guardian vermeld als één van de beste barren ter wereld. Een grote eer voor de stad Leuven natuurlijk. Het café is vernoemd naar de zalige Margaretha van Leuven (1207-1225). Margaretha van Leuven was een jonge Rooms-katholiekse vrouw uit de stad en is tegenwoordig de beschermvrouwe van de martelaren en het horecapersoneel in de stad Leuven. Ga je mee met een Pub Tasting Tour door de stad, vraag dan zeker om het gehele verhaal. Of alles waar is weet ik niet, maar het is in ieder geval spannend om te horen.

De Fiere Margriet heeft bijna 300 speciaalbiertjes op de kaart staan wat kan zorgen voor wat keuzestress. Maar geen paniek, want het barpersoneel wil je altijd een handje helpen bij het maken van een beslissing. De inrichting van het café is wat gedateerd en stoffig, maar zorgt er wel voor dat je je in een heuse bierkroeg bevindt.

Adres Fiere Margriet: Margarethaplein 11, Leuven

Fiere Margriet Leuven
Fiere Margriet Leuven

Café Belge

Zojuist vertelde ik al dat Leuven beschikt over de langste toog van Europa met maar liefst 32 cafés en terrassen. Café Belge is één van deze cafés aan de Oude Markt in Leuven. Café Belge is een echt studentecafé met ongeveer 100 biertjes op de kaart. In de avond wordt het café omgetoverd tot een echte dancing en is het op en top gezellig. In het – wat oudbollige – café hangen bovendien vele platen van bierbrouwerijen die je even mee terug in de tijd nemen.

Adres Café Belge: Oude Markt 35, Leuven

Ben jij gek op speciaalbieren? Wat is volgens jou dé bierstad die bierliefhebbers moeten hebben bezocht?

Heb jij een stedentrip Leuven gepland en ben je nog op zoek naar een leuke plek om te overnachten? Denk eens aan Park Inn by Radisson Leuven dat pal naast het Centraal Station ligt. Vanaf hier loop je in ongeveer vijftien minuten naar het centrum van Leuven.

Meer België? Hier vind je al onze België artikelen

*Wij bezochten Leuven op uitnodiging van Visit Leuven. Wij hebben echter voor ons bezoek zelf aangegeven graag te willen schrijven over Leuven als bierstad. Wij delen dan ook niets anders dan onze eigen, eerlijke mening.