Antequera bezienswaardigheden

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Antequera in Spanje

Geüpdatet op

Antequera is één van die Spaanse steden in de regio Andalusië die ondergesneeuwd wordt door haar veel populairdere buren, zoals Sevilla, Córdoba, Málaga en Granada. En hoewel de regio redelijk populair is vanwege het prachtige natuurgebied El Torcal de Antequera waar je fantastisch kunt wandelen, wordt de stad zelf veel minder bezocht. Wat ons betreft onterecht, want ook de stad is zeker een pareltje met haar enorme Moorse fort, indrukwekkende kerken en de wirwar van knusse, geplaveide straatjes. Wij delen de leukste tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Antequera in Andalusië.

Het Alcazaba van Antequera

Eén van de belangrijkste en in het oog springende bezienswaardigheden van Antequera is het gigantische Moorse fort. Het Alcazaba an Antequera werd in de veertiende eeuw door de Moren gebouwd bovenop Romeinse ruïnes. Het fort torent hoog uit boven de stad en is zonder twijfel dé blikvanger van de stad.

  • Het Alcazaba van Antequera is iedere maandag tot en met zondag geopend van 10 tot 18 uur.
  • De entreeprijs voor het fort bedraagt €6 per persoon voor volwassenen en €3 voor kinderen tussen de 7 en 16 jaar. Kinderen tot 16 jaar mogen gratis mee naar binnen.
  • Iedere dinsdag tussen 14 en 18 kun je het Alcazaba gratis bezoeken.

Wist je dat: Je in vrijwel iedere Andalusische stad een Alcazaba kunt bezoeken? Het bekendste Alcazaba in Andalusië is natuurlijk het Alhambra in Granada. Maar ook in bijvoorbeeld Málaga en Almeriá kun je een prachtig Moors fort bewonderen.

Het Alcazaba van Antequera
Het Alcazaba van Antequera

Iglesia del Carmen

Het barst in het centrum van Antequera van de bloedmooie, indrukwekkende kerken en kathedralen. De Iglesia del Carmen, in het centrum van de stad, is zonder twijfel de mooiste. Deze kerk is gebouwd in de zestiende eeuw en maakte destijds onderdeel uit van een karmelietenklooster. Met name de binnenkant van de kerk – die je gratis kunt bezoeken – is te mooi om niet te bewonderen.

Overige mooie kerken om te bewonderen zijn onder andere de Colegiata de Santa Maria la Mayor en de Iglesia de San Sebastián.

Iglesia del Carmen

Het uitzichtpunt Niña de Antequera

Antequera is gebouwd op zo’n 500 meter boven zeeniveau en bestaat uit diverse levels met veel hoogteverschillen. Dit betekent dat je vanaf verschillende plekken in de stad kunt genieten van de mooiste uitzichten over Antequera en de omgeving. Eén van deze bijzondere plekken is natuurlijk het Alcazaba, maar een ander tof uitzicht punt is Mirador Niña de Antequera.

Struinen door de smalle steegjes

Antequera is een typische Andalusische stad met witgekalkte huizen en smalle geplaveide straatjes. Het is niet te veergelijken met de mooiste witte dorpen in Andalusië, maar de stad is zeker sfeervol. Eén van de leukste dingen om te doen in Antequera is daarom rondslenteren door het historische centrum. Weg met je kaart en Google Maps, en gewoon lekker verdwalen tussen de Spanjaarden.

Vind je het leuk om tijdens je wandeling door de stad ook wat te leren over de geschiedenis? Ga dan mee met een rondleiding door de stad met gids. Deze kun je al boeken vanaf €9 per persoon.

Antequera
Antequera

De Portichuelo kapel

Heb je zin gekregen in een hapje en/of een drankje en wil je deze nuttigen op een unieke, prachtige plek? Wandel dan naar de Portichuelo kapel. Deze kapel is gebouwd in 1715 en is zeker één van de mooiste bezienswaardigheden in het historische centrum.

Plaza de Toros

Net als iedere toonaangevende Spaanse stad vind je ook in Antequera een Plaza de Toros. En hoewel het stierenvechten gelukkig zo goed als gedaan is, is het toch altijd een goed idee om een kijkje te nemen. De Plaza de Toros zien er vanwege hun unieke ronde vorm toch altijd bijzonder uit. Achter het Plaza de Toros in Antequera vind je bovendien een fijn stadspark – Corazón de María Garden – waar je heerlijk kunt relaxen.

Plaza de Toros

De Dolmenes van Antequera

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Antequera vind je net iets buiten het historische centrum, op zo’n dertig minuten lopen. Hier kun je namelijk de bijzondere Dolmenes – oftewel grafheuvels – bewonderen. Deze grafheuvels in Antequera dateren uit 4000 voor Christus en een aantal an deze dolmen behoren tot de best bewaarde overblijfselen van de Bronstijd in Europa. De bekendste dolmen in Antequera zijn de Dolmen de Viera en Dolmen of Menga.

  • De dolmen van Antequera zijn gratis te bezoeken.
  • Het gebied is iedere maandag gesloten.
  • Van dinsdag tot en met zaterdag kun je de dolmen bezoeken tussen 9 en 18 uur. Op zondag tussen 9 en 15 uur.
Dolmenes van Antequera
Dolmenes van Antequera
Dolmenes van Antequera

Wandelen in natuurgebied El Torcal de Antequera

Eén van de dingen die je zeker moet doen in Antequera is een bezoek brengen aan het natuurgebied El Torcal de Antequera. Het gebied ligt zo’n vijftien kilometer ten zuiden van de stad en is daardoor perfect te combineren met je stedentrip. El Torcal de Antequera is gelegen in de bergketen Sierra del Torcal en staat bekend om haar imposante rotspieken. Je kunt hier fantastische wandelingen maken en genieten van prachtige uitzichten op de omgeving. Hier lees je onze tips voor El Torcal de Antequera.

El Torcal
El Torcal

Waar ligt Antequera en hoe kom je er?

Antequera is gelegen in de regio Andalusië in het zuiden van Spanje. De stad is centraal gelegen op zo’n 55 kilometer ten noorden van Málaga, 115 kilometer ten zuiden van Córdoba, 100 kilometer ten westen van Granada en 160 kilometer ten oosten van Sevilla. Dit betekent dat je de stad én de prachtige omgeving gemakkelijk kunt bezoeken tijdens je stedentrip naar één van deze Spaans steden. Toch is Málaga qua afstand de handigste optie. Vliegtickets naar Málaga boek je al voor een paar tientjes en de tofste manier om de regio te ontdekken is door een auto te huren en te starten aan je roadrip door Andalusië. Voor een auto huren in Spanje raden wij Sunny Cars aan aangezien je bij hen altijd volledig verzekerd bent. Sunny Cars is echter niet de goedkoopste verhuurmaatschappij. Ben je op zoek naar een voordeligere optie dan kunnen we EasyTerra aanraden.

Het is ook goed mogelijk om een tour te boeken vanaf Málaga, zodat je geen auto hoeft te huren. Hier vind je alle opties voor de leukste tours.

Bezienswaardigheden in Antequera op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locaties terug van alle genoemde bezienswaardigheden in dit artikel.

Overnachten in Antequera?

Antequera is een relatief kleine stad en in principe kun je alle bezienswaardigheden in een dag bekijken. Aangezien de stad langer niet zo populair is als andere steden in de regio vind je er relatief weinig accommodaties.

Klik hier om de perfecte accommodatie te vinden.

Camperplaatsen in Antequera

Reis je me een camper door Andalusië? In de stad kun je met je camper op twee plekken in de stad gratis overnachten. Zelf overnachten wij hier, zonder voorzieningen, maar met een prachtig uitzicht op het Alcazaba en de stad. De andere camperplaats in de stad is hier gevestigd.