West Australië bezienswaardigheden: 25x zien en doen

West Australië is de grootste staat van het enorme Australië en dat betekent dat je tijdens een reis keuzes moet maken. Zelf verbleven wij bijna een jaar in West Australië en doordat wij ook op meerdere plekken hebben gewerkt hebben ook wij nog langer niet alles kunnen zien. Toch hebben we een aantal roadtrips gedaan om zoveel mogelijk mooie plekken te ontdekken. In dit artikel delen we onze favoriete – door ons bezochte – plekken en de tofste West Australië bezienswaardigheden.

Hoewel de meeste reizigers naar de oostkust rijden om steden als Sydney, Melbourne en Brisbane te ontdekken en te reizen naar The Whitsundays, de Great Ocean Road en Fraser Island is de Westkust van Australië zeker niet minder mooi. Deze deelstaat is zo uitgerekt dat je er soms urenlang niemand tegenkomt. Je vindt er prachtige stranden, The Kimberleys, verlaten spookdorpen en fantastische nationale parken.

Alle bezienswaardigheden in West-Australië die in dit artikel worden genoemd zijn terug te vinden op het kaartje hieronder.

#1 Start in de hoofdstad Perth

Perth is de hoofdstad van de staat West-Australië en zal daardoor voor veel reizigers de eerste stop zijn. De leukste wijken in Perth zijn wat ons betreft Leederville, Northbridge en Fremantle. Al is de laatste officieel een aparte havenstad die grenst aan Perth. De stad is enorm uitgestrekt en hoewel er overal bussen en treinen rijden is het soms wel handig om te beschikken over eigen vervoer. In principe kun je Perth gemakkelijk zien in een aantal dagen. Voor het mooiste uitzicht over de stad ga je naar Kings Park.

Perth, West Australië bezienswaardigheden

#2 Cape Le Grand National Park: Lucky Bay

Je kent ze wel, de perfecte plaatjes van slapende en springende kangoeroes op het strand. Lucky Bay in Cape Le Grand National Park is daarvoor de plek waar je moet zijn. Het nationale park ligt iets ten oosten van de plaats Esperance en is in het echt nog mooier dan de plaatjes doen vermoeden. Het water is blauwer dan blauw, het strand witter dan wit en de kangoeroes zijn er echt. Op de Lucky Bay campground kun je voor $10 per nacht per persoon overnachten. Op de campground zijn toiletten, douches en keukens aanwezig en je hebt een fantastisch uitzicht vanuit je auto of tent. Overdag liggen de kangoeroes op het strand en zodra de zon begint te dalen springen ze vrolijk rond langs alle kampeerplekken. Een plek die je gezien moet hebben in West Australië.

Hier vind je meer informatie over het prachtige Lucky Bay.

West Australië bezienswaardigheden: Lucky Bay, Cape Le Grand National Park

#3 Eén van de meest bijzondere West Australië bezienswaardigheden: The Pinnacles Desert

Slechts 200 kilometer ten noorden van Perth vind je Nambung National Park. Een enorm natuurgebied waar The Pinnacles Desert een onderdeel van is. Het park staat vol met lijmstenen pilaren die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan wat zorgt voor prachtige uitzichten. De entree voor het park bedraagt $12 per auto. De mooiste momenten van de dag om The Pinnacles Desert te bezoeken is net voor zonsopkomst of tijdens de zonsondergang. Je kunt er voor kiezen om een route door het park te rijden met de auto of om de Pinnacles te voet te bewonderen. Het park is niet heel groot, dus het is ook gemakkelijk te bezoeken als een dagtrip vanuit Perth.

West Australië bezienswaardigheden: The Pinnacles Desert

#4 Koala’s spotten in Yanchep National Park

Eén van de iconen van Australië is de koala. Helaas leven er in West Australië geen wilde koala’s, of ze moeten per ongeluk verdwaald zijn. Wil je toch koala’s spotten? Dan kun je het beste een bezoek brengen aan Yanchep National Park. Yanchep ligt net net noorden van Perth en is prima te bezoeken vanuit de stad. De entree bedraagt $12 per auto, maar je kunt met dit entreebewijs ook op dezelfde dag The Pinnacles bezoeken, of andersom.

West Australië bezienswaardigheden: Yanchep National Park

#5 Sandboarden in Lancelin

Iets ten noorden van Perth, bij het plaatsje Lancelin vind je enorme, witte zandduinen die je al vanaf een aantal kilometer verderop ziet opdoemen. De activiteit hier? Sandboarden. Op veel plekken kun je een soort snowboard huren waarmee je vanaf de duinen kunt sjesen.

West Australië bezienswaardigheden: Lancelin Sand dunes

#6 Genieten in het relaxte Broome

In West Australië vind je geen populaire steden als Melbourne en Sydney, maar je vind er wel het relaxte kuststadje Broome. In het stadje wonen slechts 17.000 mensen, maar tijdens de wintermaanden trekken veel zuid Australiërs naar het noorden om te “overwinteren”. Broome ligt aan de kust en beschikt over prachtige stranden. De sfeer is er perfect. Lekker relaxt. Daarnaast is Broome populair vanwege het natuurfenomeen “Staircase to the moon“, iets dat je gezien moet hebben.

Hier vind je een overzicht van de data waarop je de Staircase to the moon kunt bewonderen in 2017.

West Australië bezienswaardigheden: Broome
West Australië bezienswaardigheden: Broome

#7 Selfies met quokka’s op Rottnest Island

Bij veel reizigers staat het op de bucketlist: Een selfie maken met quokka’s. Rottnest Island, een eiland vlak voor de kust van Perth, is één van de weinige plekken ter wereld waar deze altijd glimlachende beesten leven. Moeite doen om ze te spotten is niet nodig, want je ziet ze werkelijk overal. Rottnest Island is gemakkelijk te bezoeken als dagtrip vanuit Perth, maar uiteraard zijn er ook opties om te blijven overnachten.

Rottnest Island is niet alleen vanwege de quokka’s één van de mooiste bezienswaardigheden in West-Australië. Je vindt her ook prachtige verlaten stranden, een roze meer (Pink Lake), zoutmeren en een prachtige natuur en onderwaterwereld. Het is bijvoorbeeld één van de populairste duikspots van West Australië vanwege de vele scheepswrakken die vlak voor de kust liggen.

Quokka Rottnest Island

#8 Kalgoorlie: De grootste open goudmijn

Na ruim twee manden in Kalgoorlie te hebben gewoond, kunnen we naar alle eerlijkheid zeggen dat het niet het meest spannende dorp van West Australië is. Toch is het de moeite waard om in ieder geval een dag uit te trekken voor Kalgoorlie en de omgeving. In Kalgoorlie vind je namelijk één van de grootste open goudmijnen ter wereld, de Superpit. Vrijwel iedere dag vind hier een explosie plaats die je kunt aanschouwen vanaf het viewpoint. Ook worden er meerdere rondleidingen georganiseerd door de mijn. Na je bezoek aan de Superpit doe je er goed aan om het dorp in te gaan. Kalgoorlie is anders dan anders. Het voelt een beetje alsof je in het wilde westen bent.

West Australië bezienswaardigheden: Kalgoorlie Superpit

#9 Lake Ballard

Ongeveer 180 kilometer ten noorden van Kalgoorlie vind je Lake Ballard. Een enorm zoutmeer met daarin een aantal ijzeren standbeelden van personen, een ode aan de Aboriginal cultuur. Naast het meer vind je een gratis campspot waar je kunt kamperen. Het meer schijnt vooral heel mooi te zijn tijdens de zonsondergang en zonsopkomst.

#10 Spookdorpen in West Australië

Ten noorden van Lake Ballard vind je een aantal dorpen die al een aantal tientallen jaren niet meer bewoond zijn. Een aanrader om te bezoeken is bijvoorbeeld het verlaten mijnstadje Gwalia waar tot de jaren zestig nog honderden mensen woonden. Wegens een ongeval zijn vrijwel alle bewoners in één nacht gevlucht. Veel huizen staan er nog en je kunt er zelfs naar binnen wandelen. Een raar idee, zo’n verlaten dorp, maar erg leuk om te zien.

West Australië bezienswaardigheden: Gwalia spookdorp

#11 Walvishaaien spotten bij Exmouth

Reis je tussen maart en juli door West Australië dan moet je zeker stoppen bij Exmouth in het noordwesten van de staat. Tijdens deze maanden kun je namelijk snorkelen met walvishaaien in het Ningaloo Reef. Garantie heb je natuurlijk niet, maar de kans is groot dat je deze superbeesten spot tijdens het snorkelen. Deze tour is niet goedkoop (denk aan een bedrag tussen de $300 en $400), maar dan kun je dit wel afstrepen van je bucketlist. Daarnaast lopen er in Exmouth regelmatig emu’s over straat. Iets dat je vrijwel nergens anders ter wereld tegenkomt. Walvashaaien spotten is één van de tofste dingen om te doen in Wese-Australië.

#12 The Gibb River Road

Veel reizigers reizen naar de oostkust van Australië om de beroemde route de Great Ocean Road te rijden. Een route langs de kust met onder andere de twaalf apostillen en prachtige stranden. In West Australië vind je een andere populaire route, namelijk de Gibb River Road. Een niet-geasfalteerde weg die dwars door The Kimberleys loopt. Deze weg is niet te berijden tijdens het natte seizoen en gaat over het algemeen rond mei weer open. Helaas kun je enkel met een 4×4 de route rijden, waardoor wij dit hebben moeten missen, maar het schijnt zeker de moeite waard te zijn. Onderweg kom je verschillende nationale parken en gorges tegen. Je rijdt dwars door rivieren en kampeert onderweg op de mooiste plekken. Beschik je dus over een 4×4? Skip de highway en rij over de Gibb River Road.

The GIbb River Road

#13 Warren National Park

Vlakbij het plaatsje Pemberton, in Warren National Park, vind je enorme bomen, Diamond Tree, Dave Evans Bicentennial Tree en de Gloucester Tree die je kunt beklimmen. De Dave Evans Bicentennial Tree is bijvoorbeeld maar liefst 65 meter hoog. Aan de zijkant van de boom zijn wat ijzeren spijlen gemaakt waardoor je omhoog kunt klimmen en op verschillende hoogtes een uitkijkpunt hebt. Voor de reizigers met hoogtevrees zeker geen aanrader. Warren National Park is één van de mooiste West Australië bezienswaardigheden vanwege de overweldigend mooie natuur.

Warren National Park

#14 Snorkelen bij Coral Bay

Zelf zijn we er helaas niet geweest, maar van andere backpackers hebben we veel goede verhalen gehoord over Coral Bay aan de westkust van de staat. Waar de oostkust van Australië beschikt over The Great Barrier Reef is in West Australië, Coral Bay één van de plekken waar je moet zijn voor een mooie onderwaterwereld. Helemaal vergelijkbaar is het natuurlijk niet, want The Great Barrier Reef is vele malen groter en spectaculairder, maar wie van duiken en/of snorkelen houdt, moet zeker een stop maken in Coral Bay.

#15 Walpole National Park

In het zuiden van West Australië, bij Walpole, vind je Walpole National Park. Gigantische bomen die een schaduw over de weg creëren. Daarnaast vind je er een soort “boomkroonpad”, de Valley of the Giants Tree Top Walk, waarbij je het gevoel hebt over de bomen te lopen. De entree bedraagt echter wel ruim $20 per persoon. In het park vind je hoge karri- en tinglebomen die je vrijwel nergens anders ter wereld kunt bewonderen.

West Australië bezienswaardigheden: Walpole National park

#16 Windy Harbour

Vanuit Walpole kun je ook een mooie tocht maken dwars door D’Entrecasteaux National Park die langs de kust loopt. In het nationale park vind je onder andere het kleine plaatje Windy Harbour, dat precies aan de kust ligt. Vanaf de route die je kunt rijden langs onder andere Windy Harbour heb je fantastische uitzichten over de uitgerekte kustlijn.

West Australië bezienswaardigheden: Windy Harbour

#17 Lake Argyle

Wanneer je vanuit Northern Territory naar West-Australië reist zal Lake Argyle waarschijnlijk je eerste stop in West Australia zijn. Het meer is één van de grootste meren van heel Australië met een oppervlakte van 1.000 m². In het meer vind je de grootste populatie Johnston River Freshwater Krokodillen van Australië, maar zwemmen kun je er nog steeds. Zoetwaterkrokodillen schijnen namelijk niet gevaarlijk te zijn. Lake Argyle is verder prima te bezoeken als een dagtrip vanuit Kununurra. Wil je blijven overnachten? Kies dan voor The Kimberleys Caravan Park waar je heerlijk kunt chillen in de infinity pool.

Lake Argyle

#18 Karijini National Park

Wat ons betreft is Karijini National Park één van de mooiste nationale parken in het land en daarmee één van de tofste bezienswaardigheden in West-Australië. Het park bestaat uit verschillende gorges (diepe kloven) waar je hikes kunt maken. Daarnaast zijn er verschillende prachtige watervallen en kun je een frisse duik nemen in één van de natuurlijke baden. Let op: Het water kan hier behoorlijk koud zijn. Veel gorges in Karijini National Park zijn te bezoeken zonder een 4×4. De entree voor het park bedraagt $12 per auto.

Karijini National Park
West Australië bezienswaardigheden: Karijini National Park

#19 Wave Rock

In de graanregio (Wheat Belt), ten oosten van Perth vind je een vreemd natuurverschijnsel, Wave Rock. Deze naam heeft vijftien meter hoge de rots te danken aan haar vreemde vorm, de vorm van een golf. Wave Rock ligt vlakbij het dorpje Hyden, maar is ook vanaf Perth in ongeveer vier uur te bereiken.

#20 Elephant Rocks

In William Bay National Park, vlakbij het dorpje Denmark in het zuiden van West-Australië vind je twee perfecte plekjes: Green Pools, een verstopt stukje strand en de Elephant Rocks. Een aantal rotsen die eruit zien als olifanten en perfecte plaatjes opleveren.

West Australië bezienswaardigheden: Elephant Rocks

#21 Wijn proeven in Margaret River

Margaret River, ten zuiden van Perth, is dé wijnregio van Australië. Niet alleen kun je hier over het algemeen gemakkelijk een farm job vinden (voor de backpackers onder ons die en extra zakcentje willen verdienen), je kunt er ook verschillende tours doen langs wijnboerderijen en de lekkerste wijntjes proeven.

Ben je na al het wijnproeven toe aan wat ontspanning? Ga naar Hamelin Bay om tientallen stingrays te spotten.

#22 Kalbarri National Park

Een kleine 500 kilometer ten noorden van Perth vind je Kalballi National Park. De belangrijkste attractie is de 80 km lange kloof langs de rivier de Murchison. Daarnaast vind je hier Nature’s Window, een rotsformatie met daarin een enorm gat wat spectaculaire plaatjes oplevert.

#23 Emma Gorge

Op ongeveer een uur rijden vanaf Kununurra, in de Kimberley-regio vind je het gebied El Questro. Een gebied dat aan de Gibb River Road ligt. Gelukkig is dit gebied wél voor een groot gedeelte zonder 4×4 te bezoeken. Emma Gorge is een enorme kloof waar een trail doorheen loopt. De trail is rotsachtig en je moet wat klimmen, maar in principe is het voor vrijwel iedereen te doen. Aan het einde van de trail wordt je verrast door een fantastische waterval van zo’n 65 meter hoog en een pool waar je een frisse duik kunt nemen.

De entree voor Emma Gorge bedraagt $12 per persoon per dag. Met deze entreekaart kun je ook de andere plekken in El Questro op dezelfde dag bezoeken.

Emma Gorge
West Australië bezienswaardigheden: Emma Gorge

#24 Purnululu National Park

Purnululu national Park vind je middenin de Kimberley regio in het noordoosten van de staat West-Australië. Het nationale park is één van de populairste bezienswaardigheden in West-Australië. De voornaamste attractie in het park is de Bungle Bunglesprachtige rotsformaties die wel 300 meter hoog kunnen worden. Helaas is het national park enkel met een 4×4 te bezoeken. Geen 4×4 tot je beschikking maar wel een behoorlijk budget? Boek dan een helikopter-vlucht of scenic flight over het gebied. Succes gegarandeerd.

#25 Meng je tussen de hippies in Fremantle

Volgens velen is Fremantle het leukste en gezelligste gedeelte van Perth en daar zijn wij het volkomen mee eens. Je vind hier dan ook niet voor niets meerdere backpacker hostels. Fremantle of Freo ligt ten zuiden van Perth en is gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Fremantle ligt aan de kust en trekt daardoor vooral veel surfers en strandliefhebbers aan. De koloniale gebouwen, hippe koffiezaakjes en boetiekjes zorgen voor een heerlijke sfeer.

Meer Australië? Hier lees je al onze Australië artikelen

Wat zijn volgens jou de mooiste West Australië bezienswaardigheden? Wanneer je toevoegingen hebt horen we het graag. 

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje