Hoogtepunten Zuidoost-Azië

Visum Myanmar: Zo regel je een visum voor Myanmar

Geüpdatet op

Wie naar Myanmar – ook wel Birma of Burma genoemd – wil reizen zal vooraf een visum moeten regelen. Een visum voor Myanmar is op verschillende manieren te regelen. Een toeristenvisum voor Myanmar kun je gemakkelijk zelf online aanvragen, je kunt het laten doen, of je kunt een bezoek brengen aan een ambassade van Myanmar in Brussel of in Azië. Het aanvragen van een Myanmar visum duurt over het algemeen een aantal dagen. Zorg er dus voor dat je dit ruim op tijd geregeld hebt. Hier vind je meer informatie over het aanvragen van je Myanmar visum, de kosten, de duur en andere regeltjes rondom het toeristenvisum voor Myanmar.

Op deze manieren kun je een visum voor Myanmar aanvragen

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende manieren om een visum voor Myanmar te regelen. Hoewel het een aantal jaren geleden noodzakelijk was om naar een ambassade te gaan voor je visum (wat nog steeds mogelijk is), is het sinds eind 2014 ook mogelijk om je visum voor Myanmar online aan te vragen of om dit te laten doen. Hieronder lees je alles over de diverse mogelijkheden.

Lees ook: Backpacken in Myanmar, de beste tips en antwoorden op al je vragen

Online een E-Visum aanvragen voor Myanmar

Sinds eind 2014 is het mogelijk om zelf online een E-visum voor Myanmar aan te vragen. Dit is met stip de makkelijkste optie. Je kunt gebruik maken van deze optie wanneer je Myanmar binnenkomt via het vliegveld van Yangon, Mandalay of Naypidaw of via één van de drie grensovergangen met Thailand die opengesteld zijn voor toeristen. De vierde grensovergang, Htee Kee – Phunaron, accepteert geen E-Visa.

  • Tachileik – Mai Sai
  • Myawaddy – Mae Sot
  • Kawthaung – Ranong

Je E-visum kun je gemakkelijk online aanvragen aan via de website van het ministerie van Labour, Immigration and Population. Na goedkeuring van je visum dien je binnen 90 dagen naar Myanmar te reizen. Met dit visum mag je tot maximaal 28 dagen in Myanmar verblijven. De kosten voor het visum bedragen 50 Amerikaanse dollar. Je kunt dit betalen met je creditcard. Naast dat je alle gegevens correct in moet vullen, dien je een pasfoto te uploaden. Binnen een aantal dagen ontvang je via de mail een brief met daarin de goedkeuring om naar Myanmar te reizen. Deze brief dien je bij aankomst in Myanmar bij de douane te laten zien. Hierna krijg je netjes een stempel in je paspoort.

Visum voor Myanmar: Circle Train in Yangon City

Je visum voor Myanmar online aanvragen via een visumbureau

Wanneer je geen zin – of tijd – hebt om zelf de aanvraag voor je visum voor Myanmar te regelen kun je dit laten doen door een visumbureau. Je betaald hiervoor uiteraard iets meer – zij doen immers het werk voor je -, maar je hoeft bijvoorbeeld niet heen en weer te reizen naar een ambassade. Een aanrader voor een visumbureau is Kesvisum.nl.

Myanmar visum aanvragen via de ambassade van Myanmar in Brussel

Een visum voor Myanmar aanvragen bij een ambassade in Nederland is helaas niet mogelijk. Je zult hiervoor naar de ambassade van Myanmar in Brussel moeten reizen. Voor veelal iedereen is dit de dichtstbijzijnde optie. Een andere optie is de ambassade van Myanmar in Berlijn. De ambassade van Myanmar in Brussel is doordeweeks geopend van 09:30 tot 17:00 uur. Wanneer je hier je visum voor Myanmar aanvraagt zul je er rekening mee moeten houden dat de aanvraag ongeveer twee weken duurt. Wanneer je vooraf meer informatie wilt ontvangen kun je mailen naar info@embassyofmyanmar.be.

Adres ambassade van Myanmar in Brussel: Boulevard Général Wahis 9, 1030 in Brussel.

Visum voor Myanmar: Sule Pagoda Yangon City

Je visum voor Myanmar aanvragen in Thailand

Wanneer je een langere reis maakt door Azië is het ook mogelijk om je visum voor Myanmar te regelen in Thailand. Dit kan bijvoorbeeld bij de ambassade in Myanmar in Bangkok of bij het consulaat in Chiang Mai. Bij beide opties duurt de aanvraag ongeveer twee werkdagen. Voor het aanvragen van je visum dien je je paspoort, twee pasfoto’s en 1600 Thaise Baht mee te nemen. Wil je je visum dezelfde dag nog ontvangen, dan kost dit 690 Thaise Baht extra. Het aanvragen en ophalen van je visum kan op werkdagen van 9:30 – 11:30 uur en 15:00 – 16:00 uur.

Belangrijk bij het aanvragen van je visum voor Myanmar

Hieronder hebben we nog eens overzichtelijk op een rij gezet wat belangrijk is bij je visum Myanmar aanvragen:

  • Je paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn
  • Met een visum voor Myanmar mag je maximaal 28 dagen in het land verblijven
  • Na goedkeuring van je visum dien je binnen 90 dagen het land binnen te komen
  • Bij de aanvraag dien je een verblijfadres in Myanmar in te vullen. Hier kun je het adres van je eerste hostel invullen
Visum voor Myanmar: Boeddha in Bago

Reizen naar Myanmar

Vanaf Nederland is het helaas niet mogelijk om rechtstreeks naar Myanmar te reizen. De handigste optie is vliegen naar Bangkok in Thailand en vanaf daar een vlucht boeken naar Yangon of Mandalay. Een vlucht van Bangkok naar Yangon kun je al vinden vanaf een paar tientjes met bijvoorbeeld AirAsia. Ook kun je vanaf andere bestemmingen in Azië gemakkelijk naar Myanmar reizen. Zelf vlogen wij vanaf Kuala Lumpur rechtstreeks naar Yangon. Het land verlieten we met een vlucht van Yangon naar Chiang Mai, in het noorden van Thailand.

Kijk hier voor het vergelijken van bovenstaande vluchten

Visum voor Myanmar: Vliegen naar Myanmar met Myanmar Air

Overland van Thailand naar Myanmar

Myanmar is één van de bestemmingen in Azië waar toeristen nog niet heel lang welkom zijn. Sinds een aantal jaren zijn de grenzen opengesteld, maar dit betekent niet dat je overal zomaar het land in kunt. De gemakkelijkste grensovergang om over land het land in te komen is de grensovergang bij Mae Sot in Thailand naar het grensplaatsje Myawaddy in Myanmar. Hieronder vind je nog eens alle grensovergangen tussen Thailand en Myanmar die open zijn voor toeristen.

  • Tachileik – Mai Sai
  • Myawaddy – Mae Sot
  • Kawthaung – Ranong
  • Htee Kee – Phunaron (niet mogelijk met een e-visum)