Tips cultuurshock voorkomen

Een cultuurshock voorkomen: Deze tips helpen je erbij

Geüpdatet op

Wie voor het eerste en reis maakt buiten Europa, kan te maken krijgen met een cultuurshock. Een cultuurshock houdt in dat alles opeens tegen lijkt te vallen. Dat niets is zoals je je het had voorgesteld. Je snapt even niet meer waarom je zo graag naar die ene bestemming wilde reizen en hebt nergens meer zin in. Een cultuurshock komt bij veel mensen voor en is niets om je voor te schamen. Zelf ervaarde ik een cultuurshock toen wij voor het eerst naar Azië reisden voor een reis van zes maanden. Nog nooit heb ik me zo alleen en ongelukkig gevoeld. Gelukkig duurde dit gevoel maar een paar dagen en kon ik daarna volop genieten van al het mooist dat Azië te bieden heeft. Een cultuurshock compleet voorkomen is onmogelijk, maar gelukkig zijn er wel een aantal tips die je kunnen helpen bij een cultuurshock voorkomen.

Inhoudsopgave:Een cultuurshock voorkomen: Deze tips helpen je erbij
  1. Cultuurshock voorkomen: Zorg voor een goede voorbereiding

Cultuurshock voorkomen: Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze weleens en dat geldt ook zeker voor het ondernemen van een reis buiten Europa. Een goede voorbereiding is niet alleen handig bij het voorkomen van een cultuurshock, maar is ook nog eens hartstikke leuk. Voorpret noemen we het ook wel. Natuurlijk hoef je je reis niet van A tot Z voor te bereiden en te plannen, maar het is wel leuk en handig om je vooraf in te lezen over de bestemming die je gaat bezoeken. Gelukkig zijn er genoeg toffe reisboeken die je hierbij kunnen helpen, maar denk ook eens aan de leukste reisprogramma’s op tv. Op deze manier krijg je alvast een beeld bij de bestemming en zal de werkelijkheid minder hard aankomen.

Hier lees je bijvoorbeeld onze tips voor een eerste reis naar India of onze tips voor de eerste keer backpacken.

Probeer een jetlag zoveel mogelijk te vermijden

Een jetlag zorgt ervoor dat je je sowieso niet helemaal jezelf voelt en dat je minder zin hebt om dingen te vermijden. Moe zijn is nooit handig op reis en daarom is het slim om een jetlag zoveel mogelijk te vermijden. Zelf doen wij dit door onze reis op te breken in een aantal etappes. Zo reisden we in 2016 naar Azië, maar maakten we eerst stops van een aantal dagen in Sofia (Bulgarije) en Dubai. Zo hoefden we telkens maar een paar uurtjes te vliegen en hebben we geen last gehad van een jetlag.

Hier lees je onze tips voor het voorkomen van een jetlag.

Boek een fijn hotel voor de eerste nachten

Zoals ik al aangaf is het heus niet nodig om je reis vooraf helemaal uit te stippelen. Toch is het fijn om je eerste nachten alvast vastgelegd te hebben. Boek voor de eerste nachten vooral een fijn, westers hotel waar je gebruik kunt maken van alle gemakken die je thuis ook gewend bent. Wij boeken voor de eerste nachten altijd een hotel via Booking.com en trekken daarna verder zonder vooraf alles geboekt te hebben.

Cultuurshock voorkomen, hotel Gili Air
Koh Jum Thailand

Doe dingen die je leuk vindt

Ook als je geen zin hebt om door je cultuurshock een stad of regio te verkennen is het belangrijk om toch dingen te blijven doen die je leuk vindt. Denk aan een fijn boek lezen aan de rand van het zwembad of een lekker dagje Netflixen in je hotelkamer. Onthou vooral dat het jouw reis en jij degene bent die bepaalt wat er gebeurt.

Cultuurshock voorkomen tips
Nazri Nipah Camp Pulau Pangkor

Neem de tijd om te wennen en verwacht niet teveel van jezelf

Een reis maken betekent dat jij de regie hebt en dat jij bepaalt wat er gebeurt. Een cultuurshock voorkomen doe je het beste door vooral goed naar je eigen lichaam te luisteren. Gun jezelf de tijd om te wennen en verwacht niet teveel van jezelf. Die ene stad of toeristische attractie verdwijnt heus niet opeens en hoeft niet perse vandaag bezocht te worden. Doe alles op je eigen tempo en wanneer jij hier zin in hebt.

Neem de tijd om te wennen tijdens een cultuurshock

Een cultuurshock voorkomen: Schrijf van je af

Niets werkt beter dan je zorgen van je afschrijven. Dit kan zoals wij doen op een blog, maar kan ook heel persoonlijk in een reisdagboek of notitieboekje. Dingen opschrijven betekent dat je meer rust in hoofd krijgt waardoor je meer energie krijgt om te wennen aan de nieuwe omgeving. Daarnaast is het natuurlijk altijd leuk om na je reis terug te lezen over je eerste dagen. Want ik weet zeker dat de cultuurshock na een aantal dagen vanzelf verdwijnt.

Reis door naar een andere bestemming

Een reis begint vaak in een grote stad aangezien het vliegveld zich hier bevindt. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je je reis hier perse moet beginnen. Zelf had ik behoorlijk veel last van een cultuurshock in Bangkok en hier leek ik maar niet vanaf te komen. Totdat we besloten om de bus en boot te pakken naar Koh Samet. Binnen een dag waande ik me in het paradijs en wist ik weer waarom ik hier was. Om te genieten van de prachtige kanten van Azië. Na een aantal weken kwamen we terug in Bangkok en toen kon ik de stad wél waarderen. Inmiddels ben ik er vier keer geweest en vind ik Bangkok geweldig.

Hier lees je alles over mijn ervaringen met een cultuurshock.

Strand Kollam India
Tips cultuurshock voorkomen

Laat het over je heen komen en ga ervoor

Het is geen schande om de eerste dagen van je reis rustiger aan te doen en te acclimatiseren. Maar op een gegeven moment moet je er toch aan geloven en is het tijd om aan je cultuurshock toe te geven. Je bent immers niet naar de andere kant van de wereld te veroveren om je tijd te verdoen op een hotelkamer. Je kunt natuurlijk rustig aan beginnen door een belangrijke bezienswaardigheden te bezoeken, door te gaan shoppen op de lokale markt en door op straat heerlijk te gaan eten. Als je jezelf de kans niet gunt om je onder te dompelen kom je nooit van je cultuurshock af.

Heb jij al eens last gehad van een cultuurshock? Wat zijn jouw tips voor het voorkomen van een cultuurshock?