backpacken in oeganda

Reizen naar Oeganda: Dit moet je weten

Geüpdatet op

Afrika is echter een te gek continent met fantastische landen, waarvan Oeganda er één is. Als je niet houdt van de gebaande paden en een cultuur echt wilt leren kennen dan moet Oeganda jouw volgende reisbestemming worden. Oeganda wordt ook wel de parel van Afrika genoemd en dat is niet voor niks! De prachtige ongerepte natuur met zijn watervallen en meren, de grote nationale parken waar je de big five kunt spotten en de vriendelijke bevolking zijn maar een paar redenen waarom dit land op je bucketlist moet! Echter voordat je vertrekt, kun je hier alvast wat informatie vinden over waar je allemaal rekening moet houden als je gaat reizen naar Oeganda.

De beste reistijd voor Oeganda

Oeganda ligt centraal in Afrika, aan het grootste meer van het continent: het Victoriameer. De evenaar loopt dwars door het land en is zeker een bezoekje waard. Oeganda kent verschillende tropische klimaten. In het zuiden van Oeganda valt gedurende het hele jaar neerslag, terwijl de gebieden langs het Victoriameer twee nattere seizoenen kennen: in november en medio maart tot medio mei. Tijdens deze maanden komt hevige regenval vaak voor. Het landschap is wel prachtig groen en er is minder stof in de lucht, echter kunnen de paden in het regenwoud onbegaanbaar worden. Ook kan door de dichte vegetatie het spotten van wild iets lastiger zijn.

De zomermaanden kunnen daarentegen erg droog zijn. In het noorden is er sprake van een natte zomer en een droge winter. Het gehele jaar is het ongeveer dezelfde temperatuur, zo rond de 27 graden Celsius. Daardoor is het land het hele jaar goed te bereizen. De beste reistijd is tussen de twee nattere seizoenen in: van medio mei tot medio oktober en van december tot en met februari.

backpacken in oeganda

Reizen naar Oeganda

Vanuit Nederland vlieg je naar de stad Entebbe, aan het Victoriameer, in Oeganda. Je zult merken dat je met een fantastisch uitzicht over het meer landt op het vliegveld. Alleen de KLM vliegt rechtstreeks op Entebbe, verder zul je al gauw een tussenstop moeten maken in Dubai of Nairobi. Een retour ticket kost je ongeveer 600 tot 800 euro.

Visum voor Oeganda

Voor Oeganda heb je een visum nodig. Op verschillende websites worden uiteenlopende antwoorden gegeven over hoeveel een visum kost, hoe lang je dan in het land mag blijven en hoe je het visum kunt aanvragen. Dit komt omdat de regels kortgeleden zijn gewijzigd. Volgens de laatste informatie kost een toeristenvisum voor Oeganda 50 dollar per persoon. Je mag hiermee één tot drie maanden in het land verblijven.

Visum voor Oeganda online aanvragen

Per 1 augustus 2016 kun je uitsluitend online je visum aanvragen. Een visum aanschaffen bij aankomst op het vliegveld is dan niet meer mogelijk. Misschien maar beter ook, want ik weet nog dat ik uren in de rij heb moeten staan voor mijn visum. Een visum voor Oeganda kost nu 50 dollar, contant te betalen bij aankomst bij de douane. Dit is een single entry visum en houdt in dat je één keer het land in mag reizen. Voor het aanvragen van je visum heb je de volgende formulieren nodig:

  • Een scan van je paspoort
  • Een pasfoto
  • Een scan van het bewijs dat je een vaccinatie voor gele koorts hebt gehad.

Zodra je aanvraag is verwerkt, krijg je per mail een toestemmingsbrief die je bij aankomst in Oeganda moet laten zien. Bij de douane overhandig je de brief en de 50 dollar en kan je met een mooie stempel in je paspoort het land in.

Hier kun je je visum voor Oeganda aanvragen. Vraag je je visum voor Oeganda liever in het Nederlands aan dan kun je de hulp van Kesvisum.nl inschakelen.

Kampala

Vaccinaties voor Oeganda

Voor Oeganda heb je vaccinaties nodig. DTP en vaccinaties tegen Hepatitis A worden aangeraden door de GGD. Daarnaast is het sinds mei 2016 verplicht om te zijn gevaccineerd tegen gele koorts. Dit is ingevoerd vanwege een uitbraak van gele koorts in Angola en Democratische Republiek Congo. Bij aankomst op het vliegveld wordt meteen om een bewijs van de vaccinatie tegen gele koorts gevraagd. Als je langer dan drie maanden naar Oeganda gaat, worden nog andere vaccinaties aangeraden.

Malaria in Oeganda

In Oeganda komt malaria voor. Het wordt dan ook aangeraden om malariatabletten te slikken en anti-muggenmaatregelen te nemen, zoals het gebruiken van een klamboe en DEET en door eventueel kleding met lange mouwen en broekspijpen te dragen. Check goed je zorgverzekering, want eventueel krijg je malariatabletten vergoed. Heel fijn, want deze tabletten zijn erg duur!

backpacken in oeganda

Reisadvies Oeganda

Oeganda is een rustig en stabiel land. Er zijn veiligheidsrisico’s en gebieden die je beter kunt vermijden. Oeganda grenst aan Conga en Zuid-Sudan, waar veel strijd is en onrust heerst. In deze grensgebieden zijn veel vluchtelingen. Het wordt afgeraden om naar Kidepo National Park te gaan. Dit nationaal park ligt in het noorden aan de grens van Zuid-Sudan. In Rwenzori, het gebergte in het westen van Oeganda op de grens met Congo, is de laatste tijd veel onrust. Dit heeft geleid tot gevechten tussen lokale milities en de politie. De rijksoverheid raadt aan om waakzaam en alert te blijven. Het Queen Elizabeth National Park dat onder het Rwenzori gebergte ligt, kan je veilig bezoeken.

Mijn ervaring qua veiligheid in Oeganda

Ik heb me nooit echt onveilig gevoeld in Oeganda. Toch dien je altijd op je hoede te zijn als blanke toerist. Er komen veel inbraken en berovingen voor. Als de Oegandezen een blanke (mzungu) zien, denken helaas sommigen alleen aan geld. Heb je ergens geen goed gevoel bij, vertrek dan meteen. Als blanke vrouw kan je je soms erg ongemakkelijk voelen, omdat je overal wordt aangekeken, voornamelijk door mannen. Dit kan soms erg onprettig voelen, maar gelukkig zijn er genoeg ontzettend vriendelijke mensen die je graag meenemen naar hun huis en je fruit of zelfs konijnen aanbieden! De dankbaarheid en gastvrijheid van deze mensen maken alles weer helemaal goed.

Safari Afrika
backpacken in oeganda

Vervoer in Oeganda

Het openbaar vervoer in Oeganda is slecht geregeld en onveilig. Het reizen met minibustaxi’s (matatu’s) en de motortaxi’s (boda-boda’s) kan gevaarlijk zijn. De voertuigen zijn vaak slecht onderhouden en de chauffeurs rijden roekeloos, waardoor er dagelijks veel ongelukken plaatsvinden. Ook de wegen zijn slecht en de straatverlichting ontbreekt. Ik heb veel met een boda-boda gereisd, maar altijd met een betrouwbare chauffeur die ik kende. Goed om hier rekening mee te houden wanneer je gaat reizen naar Oeganda.

De lange stukken die ik heb gereisd door Oeganda naar de nationale parken, deed ik altijd met een taxi met chauffeur, vaak georganiseerd door het hostel waar ik verbleef. Deze chauffeurs waren erg betrouwbaar, hoewel één van hen een keer geen rijbewijs bleek te hebben toen we werden aangehouden door de politie. Wil je echt het avontuur opzoeken, dan kan je altijd proberen om met het openbaar vervoer te reizen. Anders raad ik je aan om aan het hostel waar je verblijft te vragen naar betrouwbare chauffeurs.

Kampala kun je perfect verkennen door middel van een boda boda tour waarbij je bij een local achterop de motor springt!

backpacken in oeganda

Geld in Oeganda: Hoe duur is Oeganda

In Oeganda betaal je met de Oegandese Shilling. 1 euro is ongeveer 3800 Oegandese Shilling! Kijk dus niet gek op als je opeens met een briefje van 50.000 UGX in je hand loopt. Ik liep op een gegeven moment met 1.8 miljoen UGX op zak. Op vele toeristische plekken kan je ook met dollars betalen. Let hierbij wel op dat de dollars van na 2006 zijn! Biljetten van voor 2006 worden namelijk niet geaccepteerd. Vergeet ook niet om van tevoren 50 dollar mee te nemen voor je visum! Pinnen kan je overal in de steden in Oeganda. In nationale parken kan dit niet. Zorg dus dat je van tevoren genoeg geld meeneemt als je op excursie gaat naar een nationaal park.

In dit artikel vind je een antwoord op de vraag hoe duur is Oeganda.

Zie jij jezelf al reizen naar Oeganda?

Meer Oeganda: