De mooiste eilanden van Zuidoost-Azië

Wanneer je denkt aan een reis maken door Zuidoost-Azië of de mooiste vakantiebestemmingen ter wereld, denk je al snel aan prachtige bounty eilanden. Eilanden omringd door hagelwitte stranden, een zee die blauwer is dan blauw en waarin je vanaf de kust de tropische vissen kunt zien zwemmen. Stel je daarbij een hangmat voor, een verse kokosnoot en een relaxte sfeer en je hebt de mooiste tropische vakantiebestemming gecreëerd. Na in totaal ruim dertien maanden te hebben gereisd door Azië en meerdere prachtige eilanden te hebben ontdekt, heb ik en lijst gemaakt van de – volgens mij – mooiste eilanden in Zuidoost-Azië.

Hoewel we een tropisch eiland al snel een bounty eiland noemen, is deze naam eigenlijk onterecht. De bounty eilanden zijn namelijk échte eilanden die een onderdeel zijn van Nieuw-Zeeland. De Bounty eilanden zijn onbewoonde, rotsachtige eilanden die behoren tot de Zuid Antarctische eilanden. Anyway, in dit artikel zien we bounty eilanden als tropische paradijsjes waar je niets anders kunt doen dan ongelooflijk blij worden.

de mooiste eilanden van azie

1. Perhentian Kecil, Maleisië

Perhentian Kecil is een onderdeel van de Perhentian eilanden in Maleisië waarvan Perhentian Kecil (klein eiland) en Perhentian Besar (groot eiland) de belangrijkste eilanden zijn. De eilanden bereik je vanaf Kuala Besut op het vaste land van Maleisië. De eilandengroep is echter niet het gehele jaar te bezoeken. Van oktober tot februari varen er geen boten naar de Perhentians in verband met het regenseizoen. Iedereen die deze mooiste eilanden van Maleisië wil bezoeken zal dus deze maanden moeten vermijden.

Op Perhentian Kecil kun je prima tot rust komen, maar op het bekende backpackersstrand Long Beach vind je ook voldoende mogelijkheden om los te gaan met je blote voeten in het zand. Daarnaast staan de Perhentian eilanden bekend om de prachtige opties om te duiken en te snorkelen en ik kan je vertellen dat de onderwaterwereld inderdaad geweldig is. Zo zwommen wij tussen de haaien, zeeschildpadden, roggen en vissen in alle kleuren van de regenboog. De Perhentians is daarnaast ook nog eens één van de goedkoopste bestemmingen in Azië om je PADI te halen. Redenen genoeg om deze – volgens mij – mooiste eilanden van Zuidoost-Azië op je bucketlist te zetten dus.

perhentian kecil is één van de mooist eilanden van azië

2. Gili Air, Indonesië

Indonesië bestaat uit duizenden eilanden en uiteraard heb ik ze niet allemaal bezocht. Mijn reis door Indonesië startte op Bali waarna ik doorreisde naar Nusa Lembongan, Gili Air en daarna Lombok. Wat mij betreft hoort Gili Air – of misschien zelfs alle Gili eilanden – zeker in het lijstje met de mooiste eilanden van Zuidoost-Azië.

Gili Air vormt samen met Gili Trawangan (het grooste eiland) en Gili Meno de Gili eilanden die gelegen zijn voor de kust van Lombok. Hoewel Lombok dichterbij is, zijn de Gili’s ook prima te bereiken vanaf de populaire vakantiebestemming Bali. Op Gili Air vind je prachtige stranden en ook hier is de onderwaterwereld fenomenaal. Het eiland is daarnaast zo klein dat je het gemakkelijk lopend kunt verkennen. Lopen is sowieso één van de weinige opties die er zijn, want gemotoriseerd verkeer vind je niet op de Gili’s. Op Gili Air ga je even helemaal terug in de tijd en moet niets.

gili air is één van de mooiste eilanden van azië

3. Palawan, de Filipijnen

Palawan is maar liefst twee keer uitgeroepen tot het mooiste eiland van de wereld. Hoewel ik het er zeker mee eens ben dat Palawan één van de mooist eilanden van Azië is, staat het toch niet op nummer één, maar ik zou het iedereen aanraden! Palawan is één van de vele eilanden in de Filipijnen en is voornamelijk bekend vanwege El Nido en haar prachtige omgeving. Gelegen ten noorden van Palawan vind je namelijk de Bacuit Archipel, met recht één van mooiste plekken ter wereld. Je kunt hier prachtige boottochten maken waarbij je stopt bij verschillende lagoons, perfect kunt snorkelen en zelfs kunt blijven slapen op een onbewoond eiland. Het ultieme Expeditie Robinson gevoel.

palawan filipijnen mooiste eilanden van azië

4. Koh Tao, Thailand

Hoewel ook Thailand bestaat uit tientallen bounty eilanden, kan er maar één favoriet zijn. Het – volgens mij – mooiste eiland in Thailand is Koh Tao. Koh Tao is gelegen in de Zuidelijke Golf van Thailand net als de eilanden Koh Panghan en Koh Samui. Waar Koh Samui voornamelijk gezien wordt als één van de mooiste vakantiebestemmingen van Azië, hier bevindt zich namelijk een vliegveld, ben ik het daar totaal niet mee eens. Koh Samui is groot, te groot, waardoor het bijna niet meer voelt als een eiland. Daarnaast is – met name de oostkust van het eiland – druk. Te druk. En merk je hier dat ook de lokale bevolking niet erg blij is met de hoeveelheid toeristen die het eiland bezoeken.

Koh Tao daarentegen ligt iets verder van de kust en wordt voornamelijk bezocht door backpackers en duikliefhebbers. Net als de Perhentians staat Koh Tao namelijk bekend als één van de mooiste duikbestemmingen van Azië en ook hier geldt weer dat je voor weinig geld fantastische duiken kunt maken. Daarnaast moet ik toegeven dat je op Koh Tao meer toeristen tegen zult komen dan op bijvoorbeeld Koh Ngai, maar de sfeer is heerlijk! Je vindt er fijne beach clubs, pop-up cocktailbarretjes en heerlijke schommels op het strand. Daarnaast moet je de beroemde “Koh Tao palmboom” op Sairee Beach natuurlijk een keer gezien hebben ;). Vooral tijdens de zonsondergang.

koh tao mijn favoriete eiland in thailand en één van de mooiste eilanden van azië

5. Pulau Pangkor, Maleisië

Vaak vallen bestemmingen die je voor een tweede keer bezoekt tegen en is het gevoel toch anders. Bij Pulau Pangkor had ik dit juist helemaal niet. In 2013 bezocht ik dit fijne eiland voor het eerst en meteen werd ik verliefd. Verliefd op de lieve mensen, de prachtige verlaten en onontdekte strandjes en met name verliefd op de prachtige natuur. Dit is namelijk één van de weinige plekken in Azië waar je prachtige hornbills van dichtbij kunt bewonderen.

In 2016 bezocht ik dit prachtige eiland daarom nog eens en ja, ik ben nog steeds verliefd! Pulau Pangkor is gelegen aan de westkust van Maleisië en is het eiland dat het gemakkelijkst te bereiken is vanuit de hoofdstad Kuala Lumpur. Hoewel de ligging dus ideaal is slaan toch veel reizigers die eiland over om meteen door te reizen naar het eiland Penang. Doodzonde als je het mij vraagt.

pangkor is één van de mooist eilanden van maleisië

6. Bohol, de Filipijnen

Dat de Filipijnen bestaat uit enorm veel fantastisch mooie eilanden – en dat ik daar nog geen 99 procent van heb gezien – is me duidelijk. Naast het eiland Palawan is Bohol mijn favoriet plek in de Filipijnen. Hoewel je ook hier weer prachtige stranden vindt, breng je voornamelijk een bezoek aan Bohol vanwege de indrukwekkende natuur. Je vindt hier de beroemde Chocolate Hills, maar ook de kleinste primaat ter wereld, het spookdiertje. Wat een ervaring om deze prachtige dieren eens van dichtbij te bekijken! Bohol zou een plekje moeten krijgen op de bucketlist van iedere natuurliefhebber.

Bohol Filipijnen één van de mooiste eilanden van azië

7. Pulau Kapas, Maleisië

Pulau Kapas is één van de minst bekende eilanden van Maleisië. Het eiland is gelegen aan de oostkust, ten zuiden van de Perhentian eilanden. Het eiland is gemakkelijk met de boot te bereiken vanuit Marang. Maar ook voor Pulau Kapas betekent dat het eiland niet het hele jaar te bezoeken is. Ook hier kun je niet meer komen tijdens de maanden oktober tot februari.

Pulau Kapas is klein – heel klein – en bestaat enkel uit een aantal resorts met een restaurant en wat basic bungalows. Daarnaast vind je er één supermarkt. Naar Pulau Kapas reis je echt voor je rust. Dagenlang kun je hier doorbrengen met een goed boek, liggen op het strand of in een hangmat terwijl je je dorst lest met een verse kokosnoot. Pulau Kapas kun je oprecht een prachtig bounty eiland noemen.

Pulau Kapas

8. Nusa Lembongan, Indonesië

Hoewel ik geen enorme fan ben geworden van het populaire Bali heeft het buureiland Nusa Lembongan wel indruk op me gemaakt. Nu Lembongan ligt op slechts dertig minuten varen met de boot van Bali en wordt ook wel het Bali van twintig jaar geleden genoemd. Je vindt hier mooiere stranden en een echt eilandgevoel. Hoewel ik bang ben dat ook dat gaat veranderen. Tijdens ons bezoek aan Nusa Lembongan (2016) merkte ik dat er veel hotels worden gebouwd op het eiland. Het zal de komende tijd dus drukker en drukker worden. Zet Nusa Lembongan dus op je bucketlist en bezoek het tropische eiland zo snel mogelijk!

De mooiste eilanden van Zuidoost-Azië - Nusa Lembongan, Indonesië

9. Koh Samet, Thailand

Koh Samet is het eerste eiland dat ik bezocht in Zuidoost-Azië en heeft – misschien ook daardoor – een diepe indruk op me gemaakt. Hoewel het zeker niet zo’n bounty eiland is als bijvoorbeeld Koh Ngai of Koh Tao vind je ook hier prachtige, hagelwitte stranden en breng je hier je avonden door nippend uit een cocktailglas met je blote voeten in het zand. Koh Samet is daarnaast vrij klein en is lopend te verkennen. En het allerhandigste? Koh Samet is het eiland van Thailand dat het dichtst gelegen is bij de hoofdstad Bangkok waardoor het gemakkelijk te bereiken is. Misschien niet hét allermooiste eiland van Thailand, maar zeker een van de mooiste eilanden van Azië.

koh samet thailand is een van de mooiste eilanden van azie

10. Koh Jum, Thailand

Een eiland zonder massa-toerisme vinden in Thailand kan best lastig zijn, maar wij hebben er één gevonden! Slechts 25 kilometer ten zuiden van Krabi vind je het eiland Koh Jum. Een klein paradijs dat in het laagseizoen enkel te bereiken is met de lokale boot en waar je op het strand het gevoel hebt de enige westerling te zijn. Hoewel Koh Lanta dichtbij ligt en je uitkijkt over het idioot populaire eiland Koh Phi Phi weten nog weinig toeristen Koh Jum te vinden. Heerlijk!

Mooiste eilanden van Zuidoost-Azië

Wat zijn volgens jou de mooiste eilanden van Azië?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje