Voor deze landen is een milieusticker verplicht

In deze landen heb je een milieusticker nodig

Geüpdatet op

De luchtkwaliteit verbeteren wordt voor steeds meer landen belangrijk en dat merk je onder andere tijdens het voorbereiden van een autovakantie in Europa. Voor steeds meer Europese landen is het verplicht om vooraf een milieusticker aan te schaffen. Maar voor welke landen is een milieusticker nou precies verplicht? Hieronder geven wij een zo duidelijk mogelijk antwoord op deze vraag. Met informatie over de Umweltzones in Duitsland, maar ook over andere landen die steeds meer regels invoeren. Dit alles zodat jij je perfect voor kunt bereiden op je roadtrip door Europa.

Wat is een milieusticker?

Laten we beginnen met een antwoord op de vraag wat is een milieusticker. Een milieusticker – of ecovignet – is een sticker die je op de voorruit van je auto plakt om aan te geven hoe ‘groen’ jouw auto is. Met deze milieusticker kun je aantonen of jouw auto toegang heeft tot bepaalde milieuzones. Deze milieuzones hebben als doel om in stedelijke gebieden in Europa de luchtkwaliteit te verbeteren. Om dit doel te behalen zijn sommige voertuigen niet langer welkom in de binnenstad van bepaalde steden.

In veel Europese landen is een milieusticker enkel verplicht in de drukst bezochte steden. Gelukkig zijn deze steden over het algemeen ook prima te bezoeken met het openbaar vervoer. Mocht je auto niet milieuvriendelijk genoeg zijn dan hoef je deze steden dus niet over te slaan. Je autovakantie in Europa hoeft er niet onder te lijden.

Naast dat je voor een aantal Europese landen een milieusticker moet aanschaffen heb je voor een aantal landen ook een tolvignet nodig.

Hieronder zetten we per Europese bestemming de regels met betrekking tot milieustickers op een rij.

Voor deze landen is een milieusticker verplicht

Umweltstickers voor Umweltzones in Duitsland

Ga je een roadtrip maken door Duitsland dan moet je zeker een milieusticker aanschaffen. In veel grote Duitse steden vind je zogenaamde ‘Umweltzones’. Tot deze Umweltzones heb je alleen toegang met een milieusticker op je voorruit. In totaal zijn er drie verschillende milieustickers in Duitsland, de groene, de gele en de rode. Welke sticker jij moet aanschaffen is afhankelijk van het type auto waarin je rijdt. Heb je een rode sticker, dan heb je helaas geen toegang tot de Umweltzones. Een Umweltsticker voor de Duitse Umweltzones hoef je slechts één keer aan te schaffen per voertuig, want deze wordt geregistreerd op het kenteken.

Duitse milieusticker nodig?

Ben je niet van plan om Duitse steden te bezoeken tijdens je vakantie dan heb je geen milieusticker nodig. Deze is niet verplicht voor snelwegen en provinciale wegen. Heb je geen milieusticker op een plek waar dit wel verplicht is dan riskeer je een boete van €80.

Op de website van de Duitse overheid vind je meer informatie over de Umweltzones en voor welke Duitse steden deze Umweltsticker verplicht is. Een aantal voorbeelden zijn in ieder geval de steden Berlijn, Hamburg, Frankfurt, Keulen, Essen, Karlsruhe en Bonn.

Milieusticker in Frankrijk

Een ander land dat een uitgebreide regelgeving heeft op het gebied van milieuzones is Frankrijk. Frankrijk kent drie soort milieuzones. Zo is er een permanente milieuzone in sommige steden, maar heb je voor sommige zones een milieusticker – Certificat qualité de l’air – nodig als er sprake is van extrema luchtvervuiling. De derde milieusticker voor Frankrijk is voor de lage-emissiezone. Een milieusticker voor Frankrijk kost nog een vijf euro en kun je hier aanschaffen.

Het kan zomaar zijn dat een Franse stad opeens een milieuzone krijgt vanwege luchtvervuiling en dat je van de één op de andere dag een milieusticker moet hebben. Houd daar rekening mee.

De Franse overheid wordt steeds strenger als het gaat om het invoeren van milieuzones. Voor de komende tijd ligt het plan op tafel om ook in steden als Montpellier, Rouen en Bordeaux milieustickers verplicht te maken. Tijdens je vakantie naar Frankrijk kun je beter het zekere voor het zekere nemen en een milieusticker voor Frankrijk aanschaffen. Rij je zonder milieusticker in een milieuzone dan riskeer je een boete van 68 euro.

Milieusticker Frankrijk

Milieusticker voor Spanje

Ook voor een autovakantie naar Spanje heb je in sommige gevallen een milieusticker nodig. Al is Spanje nog niet zover als landen als Frankrijk en Duitsland. Wil je met je auto naar Madrid of Barcelona reizen dan moet je vooraf een milieusticker aanschaffen. Een milieusticker voor Spanje kost nog geen vijf euro en kun je aanschaffen bij het postkantoor. De regels wat betreft de milieuzones in Spanje zijn voor toeristen meestal niet heel duidelijk. Het is belangrijk om te letten op borden met de tekst Area de prioridad reisdencial.

Milieuzones in Italië: Zona a Traffico Limitato

Ook in Italië zijn steeds meer steden die vallen onder een milieuzone, de Zona a Traffico Limitato. Uit ervaring kan ik je zeggen dat deze zones lang niet altijd even goed zijn aangegeven. Vaak gelden bepaalde tijdsvakken waarop een deel van een stad is afgesloten. Let op de borgen met Zona a Traffico Limitato (ZTL) erop en rij niet verder. Tijdens deze tijdsvakken zijn voertuigen verboden. Je hoeft voor Italië geen milieusticker aan te schaffen, maar je moet vooral goed opletten tijdens je roadtrip door Italië.

Veel Italiaanse steden kennen een ZTL. Een aantal voorbeelden zijn: Florence, Pisa, Verona, Palermo, Rome, Ferrara, Bologna etc.

Zona a Traffico Limitato
Milieusticker Italië

Milieuzone Milaan

De Italiaanse stad Milaan is een geval apart als het gaat om milieuzones. Iedereen die op werkdagen tussen 7.30 uur en 19.30 de binnenstad wil betreden met een voertuig moet hiervoor een vignet aanschaffen. Dit vignet geeft je toegang tot de binnenstad. Een vignet voor één dag kost vijf euro en kun je aanschaffen bij kiosken in de stad.

Regels in andere Europese landen

We hebben hierboven de Europese landen besproken waarvoor het verstandig is om een milieusticker aan te schaffen. Hieronder vind je nog informatie over een aantal andere landen in Europa die speciale regels hanteren voor het betreden van steden met een voertuig.

  • Zweden: Voor het betreden van de steden Stockholm en Göteberg met een auto of camper moet je een congestion tax betalen. Dit geldt alleen voor doordeweekse dagen en je hoeft geen milieusticker aan te schaffen.
  • Noorwegen: Alleen in de hoofdstad Oslo zijn een aantal milieuzones. Je hoeft voor Noorwegen geen milieusticker aan te schaffen. Wanneer de luchtkwaliteit naar beneden gaat kunnen bepaalde gebieden verboden terrein worden voor diesel voertuigen. Dit wordt altijd een dag van te voren kenbaar gemaakt.
  • Oostenrijk: In Oostenrijk gelden op dit moment geen milieuzones. Enkel bestuurders van vrachtverkeer en campers zwaarder dan 3500 kilo moeten een ‘Abgasplakette‘ aanschaffen. Deze kost 25 euro.
  • Verenigd Koninkrijk: Iedereen die door het centrum van Londen wil rijden moet een congestion charge betalen. Een ticket voor een hele dag kost ongeveer 10 euro.
  • Denemarken: Alleen als je in een camper reist die zwaarder is dan 3500 kilo moet je voor sommige steden een EcoSticker (Ecovignet) aanschaffen om milieuzones te betreden. Voorbeelden van deze steden zijn Kopenhagen, Odense, Aalborg, Frederiksberg en Aarhus.
  • België: Ook België is steeds meer milieuzones aan het invoeren. Zo is bijvoorbeeld voor de hele binnenstad van Antwerpen een milieusticker verplicht en ook in Brussel worden de regels steeds verder aangescherpt.

*Dit artikel is voor het laatst ge-update in juli 2020.

Meer handige reistips voor roadtrips: