Hoe duur is India: Onze uitgaven in Kerala

Terwijl ik dit artikel typ ben ik nog steeds onder de indruk van onze uitgaven in India. Uitgaven die een stuk lager zijn uitgevallen dan we van te voren dachten. In dit artikel lees je hoeveel wij in Kerala, Zuid-India uitgaven in 29 dagen. We geven antwoord op de vraag “hoe duur is India?” Wij reisden enkel door de zuidelijke staat Kerala waar onze uitgaven dus op zijn gebaseerd. Het noorden van India schijnt zelfs nóg goedkoper te zijn.

Hoe duur is India – Vluchten en visa

Op 19 januari vlogen wij vanuit Dubai naar Trivandurum, het zuidelijke vliegveld in de staat Kerala. Voor deze tickets betaalden wij (inclusief bagage) €200,25. Onze visa voor India regelden wij online vanuit Nederland. Hiervoor betaalden wij €92,32 voor twee personen. Met deze visa konden wij 30 dagen in India blijven. Hoe je van te voren je visum voor India regelt lees je hier.

Hoe duur is India – Slapen in Kerala

Slapen in India kun je zo goedkoop maken als dat je zelf wilt. Zelf kozen wij altijd voor een tweepersoonskamer met privé badkamer en wanneer het kon een eigen plekje om buiten te zitten. Wij betaalden het volgende voor onze slaapplekken in Kerala.

In totaal gaven wij aan overnachtingen in India een kleine 400 euro uit voor twee personen.

Alleppey

De kosten voor eten en drinken in India

Ook qua eten en drinken kun je zoveel uitgeven als dat je zelf wilt. Wijzelf aten vrijwel altijd in een simpel restaurantje. Eenmaal aten wij op straat (in Alleppey) en dit kostte ons slechts 116 roepies. Omgerekend €1,50. In restaurantjes waren wij echter meer kwijt. Meestal tussen de vijf en tien euro voor twee personen. Twee keer aten wij wat duurder. Waaronder één keer pizza in Kochi. Hierbij namen wij vrijwel altijd wat te drinken. In de toeristische gebieden is alcohol behoorlijk prijzig. Als er al alcohol verkrijgbaar is. Daarnaast haalden wij regelmatig drinken, fruit en wat lekkers in de supermarkt.

In totaal gaven wij aan eten en drinken iets meer dan 300 euro uit voor twee personen. Wij aten iedere dag drie keer. Ontbijt, lunch en avondeten. In Kochi zat het ontbijt echter bij onze slaapplaats inbegrepen.

Hoe duur is India – Vervoer in Kerala

Onder vervoer vallen alle kosten die wij hebben gemaakt om van plek A naar B te reizen. De vliegtickets zijn hierin niet meegerekend. Wij namen meerdere keren een tuktuk, reisden een aantal keren met de bus, pakten één keer de trein en maakten één keer een boottocht van Kollam naar Alleppey. Hieronder vind je wat voorbeelden van kosten voor vervoer.

  • Boottocht Kollam naar Alleppey: €5,30 per persoon
  • Trein Varkala – Kollam: €2,00 per persoon
  • Bus Kochi – Munnar: €1,30 per persoon

In totaal gaven wij nog geen 75 euro uit aan vervoer in Kerala.

Wil jij door India reizen met het openbaar vervoer? Lees dan ons artikel met tips voor reizen met de trein in India.

hoe duur is india
hoe duur is india

Hoe duur is India – Excursies in Kerala

Over het algemeen zijn wij geen groot fan van excursies. Het liefst ontdekken wij een bestemming zelf. Door te lopen of een fiets of scooter te huren. In Munnar gingen wij echter een dag met een tuktukchauffeur op pad die ons naar onder andere een meer en een uitzichtpunt bracht. Hiervoor betaalden we omgerekend zo’n tien euro. Onder excursies vallen verder entreekosten voor het Dutch Palace in Kochi, een toch met een tuktuk door Kochi en entreegeld voor een botanische tuin en het uitkijkpunt in Munnar.

In totaal gaven wij voor excursies €13,20 uit voor twee personen.

hoe duur is india

Hoe duur is India – Overige uitgaven in Kerala

Onder overige vallen alle “extraatjes” die we tijdens het reizen aanschaften. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sigaretten, souvenirs, kleding, zeep, shampoo, deet etc. In totaal gaven we hieraan een bedrag van ruim 100 euro uit voor twee personen.

Varkala

Hoe duur is Kerala: Conclusie

Op de vraag “hoe duur is Kerala” kunnen wij antwoorden dat het in ieder geval één van de goedkoopste landen is die wij uit bezochten. In totaal gaven wij met twee personen nog geen €900 uit in 30 dagen. Dit betekent dat India één van de goedkoopste reisbestemmingen is waar wij zijn geweest en hoort huis in het lijstje met goedkope landen in Azië.

Totaal (30 dagen)Per dag (2 personen)
€ 900€ 30

Dit bedrag is exclusief de vliegtickets en het visum voor India.

Benieuwd naar de prijzen in andere delen van India, zoals het noorden? Lees dan deze blog over wat kost reizen door India.

Wat is het goedkoopste land dat jij ooit bezocht?

Meer India?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje