Boot van Kollam naar Alleppey in Kerala, India

Kerala is de staat in Zuid-India die bekend staat vanwege haar backwaters. Ruim 900 kilometer aan rivieren die dwars door de groene landschappen lopen. Een prachtig gezicht. Je kunt de omgeving verkennen door honderden euro’s uit te geven voor een nacht of twee op een houseboat, maar er is een goedkopere optie. Door de boot van Kollam naar Alleppey – of andersom te nemen waan je je in een waar, groen paradijs.

Boot van Kollam naar Alleppey

De boot van Kollam naar Alleppey vertrekt iedere dag vanaf de Kollam boat jetty om 10:30 uur en is een service speciaal voor toeristen. Kaartjes kun je niet bij verkopers op straat of bij kantoortjes die je op iedere hoek van de straat tegen komt kopen. Deze kunnen enkel betaald worden op de boot zelf. De service wordt geregeld door het Kerala toerismebureau en scams zul je hierbij dus niet tegenkomen. Voor een kaartje voor de boot van Kollam naar Alleppey betaal je 400 rupees per persoon (prijs in januari 2016). Deze betaal je zodra de boot is vertrokken vanuit de haven aan de meneer die langs komt. Er is ook een optie om eerder uit te stappen. Bij een ashram. Wanneer je hier naartoe wilt betaal je 140 rupees vanuit Kollam. Hier kun je blijven overnachten waarna je de volgende middag op de boot kunt stappen naar Alleppey.

boot van kollam naar alleppey
Backwaters Kerala

TIP: Zorg ervoor dat je voldoende eten en drinken mee aan boord neemt. Op de boot zelf kun je niets kopen. Om de hoek bij de haven zitten genoeg kleine winkeltjes waar je snacks en drinken in kunt slaan. Aan boord is wel een toilet aanwezig.

De boot is geschikt voor 75 personen en bestaat uit een beneden- en een bovendek. Beneden zit je comfortabeler in verband met de fijnere stoelen. De boot heeft geen ramen, dus je kunt gemakkelijk naar buiten kijken en de wind in je haren voelen terwijl je door het paradijs vaart. Boven is er ook een mogelijkheid om te zitten. Hier op metalen stoeltjes. Wel heb je vanaf hier een breder beeld over de backwaters. Uiteraard heb je onderweg de mogelijkheid om heen en weer te lopen.

Boottocht van Kollam naar Alleppey

De boottrip van Kollam naar Alleppey duurt in totaal zo’n acht uur. Hierbij zijn een korte lunchpauze en een theepauze inbegrepen. Rond 13:00 uur stopt de boot bij een restaurant aan het water waar je op kan scheppen bij het buffet. De kosten hiervoor zijn niet inbegrepen bij de boottocht. Voor het buffet wordt een bedrag van 125 rupees gevraagd. Wil je ook een verse vis, dan betaal je 75 rupees extra. Verder is er de mogelijkheid om gebruik te maken van het toilet. Aan het einde van de middag, tegen 16:00 uur stopt de boot nogmaals.  Dit keer voor een korte theepauze van zo’n 10 minuten. Stel je hier niet al te veel bij voor. Je kunt kiezen voor een chai of een black tea en daarnaast zijn er een aantal snacks die je kunt kopen. Een gefrituurde banaan bijvoorbeeld (erg lekker!).

boot van kollam naar alleppey
House boat Kerala
Backwaters Kerala

Varen door de Backwaters van Kerala

De boot vaart langs authentieke dorpjes waar de lokale bevolking zich wast in de rivier, waar kleding wordt gewassen in de rivier en waar het vee staat te grazen in de voortuin. Veel van deze dorpjes zijn enkel per boot bereikbaar. Prachtige plaatjes, zoals de house boaten waarmee Kerala bekend staat zweven aan je voorbij. Vissersbootjes en Chinese vissersnetten zijn ook niet te missen.

Al met al is het een bijzondere ervaring om de backwaters van Kerala op deze manier te ontdekken. Het is niet alleen een geweldige manier om de prachtige omgeving te verkennen, maar ook om van A naar B te komen. Eens iets anders dan de bus of de trein – wat uiteraard ook opties zijn om van Kollam in Alleppey te komen.

boot van kollam naar alleppey
boot van kollam naar alleppey
boot van kollam naar alleppey

Overnachten op een House Boat in Kerala?

Wil je Kerala liever op de meest avontuurlijke manier ontdekken? Huur dan een house boat en slaap zelf een nachtje op de backwaters van Kerala. De prijzen voor een overnachting op een house boat in Kerala lopen ontzettend uiteen. Hieronder hebben we een aantal betaalbare opties voor je op een rij gezet:

Heb jij altijd al eens willen varen over de backwaters van Kerala?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels in Alleppey